FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: bez promjena Slovenija na jesen nelikvidna

Autor: lfia
LJUBLJANA, 31. kolovoza 2012.(Hina) - Sloveniji uskoro prijeti nelikvidnost ako se hitno je ujedini oko protukriznih mjera koje predlaže njegova vlada, a koje blokira oporba, naveo je u ekskluzivnom razgovoru za jedan internetski portal predsjednik slovenske vlade Janez Janša.

"Zbog zaduživanja iz proteklih godina Slovenija je u lošoj kondiciji, ali će biti i u mnogo lošijoj ako se odbije svežanj protukriznih mjera koje planiramo za ovu jesen", rekao je Janša u razgovoru, dodajući da kašnjenje sa strukturnim reformama i pad kreditnog rizika Sloveniju dovode u vrlo tešku situaciju.

"Prijete nam još lošije prognoze. Ova će godina biti jako zahtjevna, a iduća još teža. Već sada je praktično onemogućeno zaduživanje države koje je neophodno radi vraćanja dospjelih kredita i kamata", rekao je Janša, dodavši da Sloveniji u listopadu prijeti nelikvidnost ako na međunarodnom tržištu ne uspije prodati dugoročne obveznice, što je do sada bilo teško zbog padanja kreditnog rejtinga i posljedičnog povećanja kamatnih stopa na slovenske obveznice.

"Sredinom iduće godine dospijeva nam dvije milijarde eura dugova i kamata, a vraćanje će biti nemoguća misija ako na jesen ne prihvatimo potrebne mjere", rekao je Janša u razgovoru.

Janša je rekao da je njegova vlada zbog pada bonitetnih ocjena države ubrzala predlaganje reformi na području radnog zakonodavstva i mirovinskog sustava, ali da se oporbene stranke ljevice suprotstavljaju mjeri unošenja zlatnog fiskalnog pravila u ustav čime njegova vlada želi stabilizirati javne financije i poslati pozitivan signal stranim investitorima.

Janša je uz to izrazio nezadovoljstvo "moralnim" stanjem u društvu i "paralelnim" sustavima vlasti, za koje kaže da predstavljaju snage koje se protive kažnjavanju kriminala "bijelih ovratnika" u privatiziranim poduzećima i bankama koje treba sanirati.

"Temeljni uzroci krize su moralni. Svaki je pojedinac svjestan da nije moralno krasti drugima, a to se svejedno događa na svim razinama. Obična krađa i pljačka banke se progone a obično i kazne, a s druge strane to nije slučaj s krađom poduzeća ili bankrotom cijele banke", rekao je Janša, dodajući kako takvo ponašanje, te društvena tolerancija prema takvim pojavama i neučinkovitost policije i sudstva u suprotstavljanju kriminalu bijelih ovratnika ruše temeljni moralni osjećaj budućih generacija.

Janša je rekao da slovenska oporba u odnosu na potrebne reforme nije pokazala "državotvorni osjećaj", te da mjere njegove vlade ne uživaju ni potrebnu potporu predsjednika države Danila Tuerka, iako bi u sadašnjoj situaciji za Sloveniju bilo važno političko jedinstvo.

Predsjednik slovenske vlade rekao je da Slovenija na jesen ima "posljednju šansu" da sama provede potrebne reforme za stabilizaciju i oporavak.

"U Sloveniji je u ovom trenutku previše blokada, monopola, paralelnih sustava i anomalija, a to nas onemogućava da pratimo brze globalne promjene. Moramo ozbiljno razmisliti kako u budućnosti reorganizirati naš politički sustav da se ne bismo potpuno zaustavili", upozorio je Janša.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙