FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niz loših gospodarskih podataka pritisnuo europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 30. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica oslabila su u četvrtak nakon što je niz loših gospodarskih podataka povećao sumnje u globalni gospodarski oporavak,

Londonski FTSE pao je 0,2 posto na 5.732 boda, frankfurtski DAX za 0,8 posto na 6.954 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,3 posto i iznosio 3.403 boda.

Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u Njemačkoj porastao je u kolovozu za 9.000 u odnosu na srpanj, objavila je Savezna agencija za rad. Očekivalo se da će broj nezaposlenih porasti za 7.000, nakon povećanja za 9.000 u srpnju.

U međuvremenu se gospodarska klima u eurozoni dodatno pogoršala u kolovozu zbog jakog gubitka povjerenja među potrošačima, trgovcima na malo i građevinskim menadžerima. Indeks gospodarske klime pao je na 86,1 bod, s 87,9 bodova u srpnju, objavila je Europska komisija.

Dobra je vijest stigla iz Italije čiji su se troškovi zaduživanja dodatno smanjili na aukciji 10-godišnjih obveznica a potražnja poboljšala budući da se ulagači nadaju da će Europska središnja banka ponovo početi kupovati obveznice kako bi snizila kamate Italiji i Španjolskoj.

U tim okolnostima najveći su gubitnici bile dionice proizvođača vozila. Cijene dionica Daimlera, BMW-a i Volkswagena oslabile su između 2,9 i dva posto. Renault je gubio na gubitku 2,7 posto a Peugeot 2,6 posto. Volvo je pak kliznuo 1,6 posto

Među gubitnicima bile su i banke, pa su tako BNP Paribas i Societe Generale izgubile na vrijednosti 1,1 posto, a Barclays 1,3 posto.

Padale su i cijene dionica rudarskih kompanija, i to kompanija Anglo American i Antofagasta, za 1,7 odnosno 2,2 posto, te BHP Billitona i Rio Tinta za po 2,1 posto.

Među pojedinačnim dobitnicima izdvajao se francuski maloprodajni div Carrefour, koji je ojačao 7,6 posto nakon što je značajno smanjio gubitak iz prve polovice godine.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,95 posto na 8.983 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙