FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KB-u "Sestara milosrdnica" dodijeljeno 30 umjetnih pužnica

Autor: smar
ZAGREB, 30. kolovoza 2012. (Hina) - Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZZO) dodijelio je danas 30 kompleta umjetnih pužnica Kliničkoj bolnici (KB) "Sestara milosrdnica" u vrijednosti od tri milijuna kuna, a šest će ih biti ugrađeno pacijentima koji su trenutno na listi čekanja.

"Lijepo je da osobama koje imaju smetnje u komunikaciji možemo promijeniti život, kazao je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik prilikom dodjele pužnica, izrazivši nadu da će se takve situacije ponoviti.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga istaknuo je kako je ova dodjela pužnica repriza od prije devet godina kada je tadašnje Ministarstvo branitelja iniciralo akciju za prikupljanje sredstava za nabavu pužnica u akciji "Dajmo da čuju" te poručio kako će osiguranici dobiti vrhunsku uslugu.

Pročelnik Zavoda za otologiju Klinike za otorinolaringologiju KB "Sestre milosrdnice" Robert Trotić podsjetio je kako je prva pužnica u toj klinici ugrađena 1996. te naglasio da je do danas u toj bolnici ugrađeno 389 pužnica. Sveukupno je u Hrvatskoj, zajedno s KBC-om Zagreb, Split i Rijeka ugrađeno 500 pužnica.

Naglasio je da umjetne pužnice HZZO nabavlja na temelju objavljenog natječaja, plaća troškove i dodjeljuje zdravstvenim ustanovama koje potom ugrađuju pužnice pacijentima kojima su potrebne te da je na listi čekanja šest pacijenata.

Povjerenstvo HZZO-a odlučuje o svakom pacijentu posebno, kazao je Trotić, dodavši da će svima na listi čekanja biti ugrađene pužnice.

Istaknuvši kako se pužnice ugrađuju neovisno o dobi, rekao je da su 70 posto onih kojima je pužnica ugrađena bila djeca u dobi od jedne do pet godina, a operirana su o dobi od dvije do tri godine kako nalažu svjetski standardi. Najstarija pacijentica imala je 82 godine, 20 posto pacijenata imalo je do 18 godina, a devet pacijenata bilo je starijih od 60 godina.

"Možemo reći da je to jedan zdravstveni problem koji je u Hrvatskoj riješen" istaknuo je predstojnik Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KB "Sestre milosrdnice" Vladimir Bedeković.

(Hina) xsmar yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙