FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB će možda morati poduzeti izvanredne mjere - Draghi

Autor: gple
FRANKFURT, 29. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Europska središnja banka (ECB) možda će katkad biti prisiljena poduzeti izvanredne mjere kako bi ispunila svoj mandat i sačuvala stabilnost cijena, upozorio je u srijedu njezin čelnik Mario Draghi.

"ECB će učiniti što je potrebno kako bi jamčio stabilnost cijena. Ostat će neovisan i uvijek postupati u skladu sa svojim mandatom", naglasio je Draghi u autorskom prilogu za njemački tjednik Die Zeit, koji je ECB već objavio na svojim internetskim stranicama a tjednik će ga objaviti u sutrašnjem izdanju.

"Pritom ipak valja imati na umu da ispunjavanje našeg mandata katkad od nas zahtijeva da posegnemo za instrumentima izvan uobičajenog instrumentarija monetarne politike", upozorio je čelnik ECB-a.

ECB nije politička institucija ali kao instucija Europske unije ima određenu odgovornost, dodao je.

"Kao institucija Europske unije nikada ne zaboravljamo da je naša zadaća očuvanje snažne i stabilne valute. Novčanice koje izdajemo imaju na sebi europsku zastavu i moćan su simbol europskog identiteta", dodao je.

Signali monetarne politike ne dopiru u jednakoj mjeri do svih građana eurozone kada su tržišta rascjepkana ili na njih snažno utječu iracionalni strahovi, pojasnio je Draghi.

"Moramo otkloniti takve blokade kako bismo stvorili uvjete za jedinstvenu monetarnu politiku i time osigurali stabilnost cijena za sve građane europzone. To će možda katkada zahtijevati izvanredne mjere", zaključio je.

ECB je izložen snažnom pritisku da posegne za kontroverznom mjerom kupovine obveznica zaduženih članica eurozone kako bi pomogao sniziti njihove troškove zaduživanja.

Draghijev njemački kolega u ECB-u, čelnik Bundesbanka Jens Weidmann snažno se protivi takvom potezu, tvrdeći da bi se u praksi sveo na tiskanje novca kako bi se financirala otplata dugova zaduženih zemalja, što ECB-ov statut izričito zabranjuje.

Draghi je u prilogu za Die Zeit uputio poruku Nijemcima: "Poželjna je nova arhitektura za eurozonu kako bi se osigurao prosperitet svim zemljama eurozone, a posebno Njemačkoj", napisao je.

"Korijen uspjeha Njemačke leži u njezinoj dubokoj integraciji u europsko i svjetsko gospodarstvo. Kako bi i dalje nizala uspjeh za uspjehom, Njemačka mora ustrajati u ulozi sidra jake valute, u središtu zone monetarne stabilnosti i u dinamičnom i konkurentnom gospodarstvu eurozone. To može osigurati samo jača ekonomska i monetarna unija", tvrdi čelnik ECB-a.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙