FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela berba grožđa u vinogradima Iločkih podruma

Autor: gvin
ILOK, 29. kolovoza 2012. (Hina) - U vinogradima Iločkih podruma danas je počela berba grožđa, potvrdio je direktor te tvrtke Mladen Papak dodavši kako je berba započela sa sortom portugizac pod kojim je oko 2 hektara vinograda, a idućih dana radovi će se zahuktati s berbom chardonnaya, traminca i drugih sorti.

Ova godina bila je vrlo specifična s mrazom i niskim temperaturama, a zatim vrućinom i sušom, pa je za sada teško procijeniti kakvi će biti prinosi, ističe Papak procjenjujući da bi prinosi zbog suše koja se odražava na težinu grozda mogli biti i za oko 30 posto manji.

Manja kvantiteta, međutim, neće utjecati na kvalitetu pa u Iločkim podrumima očekuju dobro grožđe i vino visoke kvalitete.

Tvrtka Iločki podrumi raspolaže s 350 hektara vlastitih vinograda, a prema Papčevim riječima, grožđe će otkupljivati s još 600 do 700 hektara iločkog vinogorja od oko 350 kooperanata tvrtke.

Direktor Iločkih podruma također je potvrdio da će sa sutrašnjim danom u cijelosti biti isplaćeno 18,5 milijuna kuna kooperantima tvrtke za otkup iz 2011. godine, no o cijeni otkupa ovogodišnjega uroda za sada ne može više reći.

Cijena će ovisiti o tome hoće li Ministarstvo poljoprivrede na razini cijele države sufinancirati otkup, a ako to učini cijena bi mogla biti veća, kaže Papak koji misli da bi se o odluci o eventualnom sufinanciranju otkupa moglo više znati krajem ovoga tjedna.

Iločki podrumi su ove godine, uspješno aplicirajući za sredstva IPARD-a, uspjeli nabaviti novu liniju za punjenje vrijednu 900.000 eura, koja je već montirana i počela je s radom.

(Hina) xgvin ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙