FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran možda povede diplomate u obilazak Parchina

Autor: rtom
DUBAI, 27. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Iran je u ponedjeljak naznačio da bi strane diplomate sudionike sastanka Nesvrstanih ovaj tjedan u Teheranu mogao povesti u obilazak vojne baze Parchin za koju Zapad sumnja da krije neke aktivnosti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Takvi obilasci nisu uobičajeni tijekom međunarodnih skupova, no "ipak, ako bi vlasti tako odlučile, Iran bi bio spreman organizirati takav posjet", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Mohammad Mehdi Akhounzadek, prenosi iranska novinska agencija Joung Journalist Club.

Prije tri dana Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) opet je pozvala Iran da njezinim nuklearnim inspektorima omogući pristup Parchinu.

Iran je domaćin sastanka na vrhu Nesvrstanih koji završava u petak, piše agencija Reuters i dodaje da bi eventualni posjet predstavnika zemalja članica Nesvrstanih teško mogao umiriti Zapad.

Zapad je kaznio Islamsku Republiku nizom međunarodnih sankcija optužujući je da pod krinkom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, što Teheran opovrgava.

UN-ova agencija sumnja da je Iran izveo pokuse u Parchinu vezane uz razvoj nuklearnog oružja možda prije deset godina. Na temelju satelitskih snimaka Zapad tvrdi da je Iran zadnjih mjeseci čistio to postrojenje.

Parchin je konvencionalna vojna baza, a zapadne optužbe su "smiješne", odgovara Iran.

Akoundzadeh je rekao da bi glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji se također očekuje na summitu Nesvrstanih, mogao posjetiti iranska nuklearna postrojenja. Ban bi trebao doći u grad Isfahan, a nedaleko od njega nalazi se postrojenje za obogaćivanje uranija.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙