FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekvador: Britanija povukla prijetnju upada u veleposlanstvo

Autor: akoz
QUITO, 26. kolovoza 2012. (Hina/Reuters) - Velika Britanija povukla je prijetnju upadom u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu kako bi uhitila osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je tamo potražio utočište, rekao je ekvadorski predsjednik Rafael Correa.

"Mi smatramo ovaj nesretni izgred zaključenim, nakon teške diplomatske greške Britanaca u kojoj su rekli da će ući u naše veleposlanstvo", rekao je Correa u redovitom tjednom obraćanju medijima u subotu.

Ekvadorska vlada priopćila je da je primila "obavijest iz britanskog ministarstva vanjskih poslovau kojoj se kaže da nema prijetnje ulaska u veleposlanstvo".

Britanska vlada izazvala je gnjev Ekvadora kad je upozorila da bi mogla pokušati odvesti Assangea, koji se više od dva mjeseca nalazi u zgradi njegovog veleposlanstva kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, koja ga želi ispitati glede optužbi za silovanje i seksualno napastvovanje.

Ekvador, koji je Assangeu dao azil, zatražio je od Velike Britanije da povuče prijetnje. Posljednji potez trebao bi poboljšati odnose Quita i Londona i omogućiti daljnje razgovore o sudbini Assangea.

Zasad, međutim, Assange ostaje zatočen u veleposlanstvu, a britanska policija razmještena je oko zgrade. Britanci su rekli da su odlučni ispuniti svoju pravnu obvezu izručenja Assangea Švedskoj.

(Hina) xakoz ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙