FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Assange: Correa osudio britanske prijetnje

Autor: rtom
QUITO, 18. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Ekvadorski predsjednik Rafael Correa osudio je u subotu grube prijetnje Velike Britanije oko mogućnosti da britanska policija upadne u veleposlanstvo njegove zemlje u Londonu kako bi uhitila utemeljitelja WikiLeaksa, Juliana Assangea.

"Nikad, barem ne dok sam ja predsjednik, Ekvador neće prihvatiti prijetnje kakve je Velika Britanija odaslala ovaj tjedan na potpuno grub način, bez poštovanja i neprihvatljivo", izjavio je Correa.

Ekvador neće "odstupiti ništa od svog suvereniteta" i "najenergičnije odbacuje ovu neprihvatljivu prijetnju", poručio je Correa.

Nekoliko sati ranije njegov šef diplomacije Ricardo Patino rekao je da opasnost od ulaska britanske policije u veleposlanstvo još postoji "jer nitko nije opovrgnuo tu prijetnju".

Ekvador je u srijedu odlučio dati politički azil Assangeu koji se u lipnju sklonio u veleposlanstvu te zemlje u Londonu i podnio zahtjev za političkim azilom kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga želi ispitati po optužbi za navodno silovanje. Taj 41-godišnji Australac odbacuje optužbe i strahuje da bi mogao završiti u Sjedinjenim Državama koje je razljutio kada je 2010., WikiLeaks objavio desetke tisuća tajnih američkih diplomatskih dokumenata te bi mogao biti osuđen na smrtnu kaznu.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague odbacio je u četvrtak mogućnost zauzimanja zgrade veleposlanstva.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙