FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rješenje problema Jakuševca na izvanrednoj sjednici Gradske skupštine

Autor: dber
ZAGREB, 24. kolovoza 2012. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je pismeno zatražio izvanredno zasjedanje zagrebačke Gradske skupštine 31. kolovoza radi hitnog rješavanja problema vezanih uz odlagalište otpada Prudinec-Jakuševec, a predsjednik Skupštine Davor Bernardić najavio da će se sjednica održati u utorak, 28. kolovoza, poručivši da su spremni podržati sva zakonita i realno izvediva rješenja te je pozvao na dijalog.

Bandić je za izvanrednu sjednicu predložio dnevni red s dvije točke: raspravu o prijedlozima građana Jakuševca i prijedlog Gradskoj skupštini da uputi po hitnom postupku Vladi RH prijedlog za donošenje Uredbe o utvrdivanju prava na područjima odlagališta otpada u Hrvatskoj, kojima je istekla dozvola za odlaganje otpada, a na njima se do odgovarajućeg roka i potpune sanacije prema utvrđenom roku sanacije može odlagati otpad u okviru kapaciteta takvog odlagališta.

"Uredba se treba primjenjivati do zatvaranja takvih odlagališta otpada čime će se omogućiti jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave donošenje akata kojima će propisati utvrđivanje prava građana na područjima takvih odlagališta i to posebice: isplata ekološke naknade do zatvaranja odlagališta i dovršetka monitoringa o posljedicama zatvaranja odlagališta svim gradanima koji su do sada bili obuhvaćeni isplatom naknade za umanjenu vrijednost nekretnina, legalizacija nezakonito izgrađenih zgrada bez plaćanja komunalnog doprinosa i naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada, izuzeća u odnosu na okolnost držanja domaćih životinja na prostorima u neposrednoj blizini odlagališta otpada", naveo je Bandić.

Bandić je predložio i da Gradska skupština, ako ne prihvati taj njegov prijedlog, prihvati u cijelosti prijedlog građana Jakuševca od 23. kolovoza.

Jutros su na odlagalištu otpada bili i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović, a nakon Bandićeve posjete Jakuševcu, okupljeni građani deblokirali su prilaz odlagalištu otpada.

Bernardić je jutros poručio Jakuševčanima da je Gradska skupština spremna podržati sva zakonita i realno izvediva rješenja te je pozvao na dijalog s ciljem dogovora i rješavanja problema.

"Problemi stanovnika Jakuševca dobro su mi poznati, no moja je dužnost štititi interese i iznalaziti najbolja rješenja za 800 tisuća stanovnika Grada Zagreba. Vjerujem u solidarnost građana Zagreba i razumijevanje o delikatnoj situaciji u kojem se nalazimo. Problem Jakuševca nije se rješavao 12 godina i ne može se riješiti preko noći", izjavio je Bernardić.

Okupljenim prosvjednicima također je poručio kako je u neprestanom kontaktu s Ministarstvom zašite okoliša, nadležnim gradskim službama, Upravom Zagrebačkog holdinga i predstavnicima stanovnika Jakuševca.

Najavio je i izvanrednu sjednicu Gradske skupštine na kojoj će se raspravljati o problemu Jakuševca te zatražiti od gradonačelnika, kao jedine izvršne vlasti u gradu, da u najkraćem mogućem roku ponudi konkretna rješenja vezana za odlaganje otpada u Zagrebu s preciznim rokovima izvršenja.

(Hina) xbdj ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙