FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 17. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

RIJEKA/ZAGREB - Dopredsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije Predrag Mihaljević izjavio je danas poslije podne da mu je potvrđeno da je potencijalni ulagač u Dinu Petrokemiju, turska tvrtka Caliskan potpisala dokumente kojima se, u skladu s dogovorima s Vladom, uređuju uvjeti realizacije jamstva Vlade od pet milijuna eura toj tvrtki, iz čega bi se isplatile plaće radnicima Diokija i Dine. Mihaljević je naglasio da je dobio neslužbenu informaciju i da bi ju službeno ipak trebalo potvrditi Ministarstvo financija i Dioki, kojima je dokumentacija navodno poslana. Do danas kasno poslije podne takve informacije iz Ministarstva financija nije bilo, kao ni iz Diokija. Radnici Dina Petrokemije, članice Dioki grupe, nezadovoljni otezanjem isplate zaostalih plaća održali su jučer jednosatni skup upozorenja kod Krčkog mosta, upozoravajući na teško stanje u tvrtki, financijske i psihičke probleme radnika, koji održavaju pogone u kojima se nalaze tone potencijalno opasnih kemikalija. Nadzorni odbor Diokija u utorak je dao suglasnost na predugovor o prodaji Caliskanu Adriaoila, tvrtke kćeri iz Dioki Grupe, što je jedan od uvjeta realizaciji jamstva Vlade od pet milijuna eura toj turskoj kompaniji, iz čega bi se isplatile zaostale plaće radnicima Diokija i Dina Petrokemije. Kako navodi portal novilist.hr, ministar financija Slavko Linić danas je izjavio da "ako do kraja dana Vlada iz Diokija ne dobije nikakve informacije o prodaji Dine, u ponedjeljak će Porezna uprava pripremiti dokumentaciju i predati zahtjev za pokretanje stečaja u tvrkama Dioki i Dina Petrokemija". "Linić je objasnio da je cilj Vlade osigurati isplatu šest plaća radnicima, a to je, bez investitora, jedino moguće pokretanjem stečaja", navodi novilist.hr.

SPLIT - Više od 26 kilograma droge marihuane vrijedne više od milijun kuna, pronašla je splitska policija u osobnom vozilu Toyota, BIH registarskih oznaka, na izlazu s autoceste A 1 u Dugopolju, a dva su strana državljana uhićena, izviješćeno je poslijepodne na izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Droga je pronađena jučer, a uhićeni su državljanin Bosne i Hercegovine 30-godišnji muškarac sa šireg područja Banja Luke te državljanin Srbije 49-godišnji Beograđanin koji se i dalje nalaze na kriminalističkom istraživanju u policiji. Akciju hvatanja dvojice dilera proveli su splitski policajci Odjela kriminaliteta droga u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Kako je navedeno, splitski inspektori za droge i njihove kolege iz Postaje granične policije Trilj su jučer na području Dugopolja u terencu Toyota, BIH registarskih oznaka, zatekli dvojicu muškaraca, a prilikom pregleda vozila policijski pas je otkrio drogu. Na temelju naloga suca istrage Županijskog suda u Splitu pretraženo je vozilo i tom prilikom je pronađeno 26 paketa s marihuanom, ukupne težine 26 kilograma i 850 grama. Policija osnovano sumnjiči dvojicu muškaraca da su u posebno napravljenom dijelu vozila prokrijumčarili navedenu količinu marihuane iz Srbije u Republiku Hrvatsku, a imali su namjeru dalje je prodati na području Splitsko-dalmatinske županije. Policija provodi daljnju istragu kako bi utvrdila kome je marihuana trebala biti isporučena.

DIVULJE - Zračne snage koje su popodne gasile požar otvorenog prostora na području Dazlina - Gaćelezi napustile su požarište, a požar i dalje gasi Državna intevencijska postrojba (DIP) Šibenik i županijske vatrogasne snage, priopćila je večeras Državna uprava za zaštitu i spašavanje u izvješću od 20,15 sati. Opožareno je oko 30 hektara trave, niskog raslinja, hrastove šume i smrike. I zračne snage koje su gasile požar na području na području Duća kod Omiša večeras su napustile požarište. Požar je pod nadzorom. U gašenju i dalje sudjeluju zemaljske vatrogasne snage s ukupno 77 vatrogasaca i 22 vozila. Opožareno je 200 hektara borova šume i makije. Požar otvorenog prostora na području Prgometa je ugašen. U gašenju su sudjelovale vatrogasne snage sa trogirskog područja i zračne snage. Gašenje požara na području Vinjana Gornjih i dalje je u tijeku. Požar gase zemaljske vatrogasne snage. Zračne snage koje su gasile požar otvorenog prostora na području Otrić - Seoci, na graničnom području s Bosnom i Hercegovinom, napustile su požarište. Na području Republike Hrvatske požarom je zahvaćeno oko 5 hektara borove šume i mješovitog raslinja. U gašenju sudjeluje Državna intervencijska postrojba Split i županijske vatrogasne snage sa ukupno 54 vatrogasca i 13 vozila.

ZAGREB - Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva danas je raspisala natječaj "Društveni kapital zajednice" prema Decentraliziranom modelu dodjele financijskih podrški u partnerstvu sa četirima regionalnim zakladama - Regionalnom zakladom za lokalni razvoj "ZAMAH" iz Zagreba, Zakladom Kajo Dadić iz Splita, Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Pula i Zakladom za razvoj lokalne zajednice "Slagalica" iz Osijeka. Natječaj "Društveni kapital zajednice" drugi je po redu natječaj koji se raspisuje u okviru Decentraliziranog modela dodjele financijskih podrški koji je Nacionalna zaklada uvela 2007. godine. Na taj način financijske podrške za projekte razvoja društvenog kapitala zajednice (nakon podrški građanskim inicijativama koje se dodjeljuju temeljem, također, decentraliziranog natječaja "Naš doprinos zajednici") postaju dostupne svim organizacijama civilnoga društva na njihovim lokalnim i regionalnim razinama, priopćila je danas Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Navodi kako natječaj "Društveni kapital zajednice" danas istodobno, prema propisanim standardima Nacionalne zaklade, raspisuju i sve četiri regionalne zaklade, a natječaj je otvoren za prijavu isključivo udrugama registriranim u Hrvatskoj koje aktivno djeluju najmanje godinu dana od dana registracije do dana raspisivanja tog natječaja na lokalnoj i područnoj razini. Visina pojedinačne financijske podrške koja može biti odobrena je od 25.000 do 40.000 kuna, a rok za prijavu je do 17. rujna.

ZAGREB - Lidija Bertović nova je ravnateljica Nacionalnog parka Plitvičkih jezera, a rješenje o njezinu imenovanju donio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. "Na temelju članka 77. Zakona o zaštiti prirode i članka 40. Zakona o ustanovama, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović donio je rješenje o imenovanju dr. sc. Lidije Bertović ravnateljicom Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvičkih jezera 14. kolovoza 2012. na razdoblje od četiri godine", priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. U priopćenju stoji da je ministar rješenje donio na temelju provedenoga javnog natječaja koji je odlukom o raspisivanju natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvičkih jezera 24. srpnja raspisalo Upravno vijeće te ustanove.

RIJEKA - Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 39-godišnjeg muškarca iz Kastva osumnjičenog da je kao odgovorna osoba dviju tvrtaka iz Viškova i Rijeke krivotvorio više računa te tako tvrtku iz Rijeke oštetio za 1,2 milijuna kuna , a državni proračun Republike Hrvatske za više od 177.000 kuna, izvijestili su danas iz primorsko-goranske Policijske uprave. Sumnjiči ga se da je 2009. i 2010. počinio kaznena djela krivotvorenja službene isprave, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, zlouporabe položaja i ovlasti te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Policija je nakon istrage, osim 39-ogodišnjaka, kazneno prijavila i tvrtke iz Viškova i Rijeke.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je danas u povodu Bajrama čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Muftiji Azizu efendiji Hasanoviću i građanima islamske vjeroispovijesti. "Povodom središnjeg islamskog blagdana svim muslimanima i Bošnjacima Zagreba i Hrvatske čestitam Bajram, sa željom da ga provedu u miru i radosti u obiteljskom i prijateljskom zajedništvu. Neka vas ovaj blagdan, kao simbol žrtvovanja i ljudske solidarnosti, potakne na dobra i plemenita djela prema bližnjima, ali i prema svim ljudima dobre volje. Jer, bez obzira na svjetonazorsku, vjersku ili nacionalnu pripadnost, za sve ljude vrijedi Poslanikov hadis 795. koji kaže: 'Propast će i na velikom gubitku bit će čovjek u čijem srcu nema ljubavi za druge ljude'", stoji u čestitki. "U nadi da će se odnosi između islamske vjerske zajednice i Grada Zagreba i nadalje razvijati na dobrobit i korist svih naših sugrađana, primite izraze zahvalnosti i poštovanja", navodi Bandić.

VARAŽDIN - U Varaždinu će 25. kolovoza biti održan 12. Susret povijesnih postrojba, na kojem će sudjelovati 10-tak postrojba, čime će ujedno biti obilježena 262. obljetnica Varaždinske građanske garde. Susret povijesnih postrojbi održat će se u sklopu Špancirfesta te će početi prijepodne, tradicionalnim mimohodom ulicama Varaždina – od hotela Turist do Trga kralja Tomislava. Nakon ceremonijalnog postrojavanja, na središnjem će gradskom trgu biti pročitana dnevna zapovijed zapovjednika Varaždinske građanske garde, nakon čega će zapovjednici postrojbi predati prijavak nadzapovjedniku garde. Navečer će svi sudionici ponovno sudjelovati u mimohodu, ovog puta s bakljama, od Gradske vijećnice do Starog grada, gdje će nazočiti velikom vatrometu.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙