FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin žali što više ne postoji pojam "sovjetskog naroda"

Autor: vrad
MOSKVA, 16. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin koji često poseže za primjerima iz vremena Sovjetskog Saveza, rekao je u četvrtak da žali što više nema tako snažnih pojmova koji bi ujedinili društvo, kao što je bio pojam "sovjetskog naroda".

"U sovjetsko doba, mnoge stvari nisu bile dobre, ali je nastalo i puno dobrih stvari. Primjerice, postojao je pojam sovjetskog naroda, nove povijesne zajednice", rekao je Putin, sučeljen s prosvjedima kakvi nisu viđeni otkako je 2000. došao na vlast.

Poznato je da Vladimir Putin, časnik KGB-a u vrijeme Sovjetskog Saveza, osjeća nostalgiju za vremenom kada je njegova zemlja bila međunarodna sila.

G. 2005. je raspad SSSR-a nazvao "najvećom geopolitičkom katastrofom 20. stoljeća".

U prosincu 2011., kao premijer, rekao je također da žali što se sovjetske vlasti nisu više borile za očuvanje "teritorijalne cjelovitosti" SSSR-a koji se raspao 1991.

Najposlije, kada su ga nakon odluke da se 2012. vrati u Kremlj mnogi promatrači uspoređivali s nekadašnjim sovjetskim čelnikom Leonidom Brežnjevom, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da u tome nema ništa uvredljivo.

Brežnjev, koji je na vlasti bio 18 godina, sve do smrti, za mnoge je Ruse ostao simbol razdoblja "stagnacije".

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙