FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 17. kolovoza

Autor: dsta
ZAGREB, 16. kolovoza 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 17. kolovoza.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) održat će konferenciju za novinare na temu "Zašto je Vlada RH u ljetnoj stanci na javnu raspravu dala nacrte prijedloga zakona o zaštiti na radu, pravilnika o izradi procjene rizika i pravilnika o obavljanju poslova zaštite na radu?". Ističući kako su ovaj zakon i pravilnici od vitalne važnosti za radnike iz NHS-a pitaju zašto je Vlada njihove prijedloge izradila bez sudjelovanja i konzultacija socijalnih partnera te zašto je predlagač zakona polovicu vremena predviđenog za javnu raspravu "gurnuo" u ljetno razdoblje (10,30 sati, u prostorijama Nezavisnih hrvatskih sindikata u Zagrebu, Trg Francuske Republike 9/V)

ZAGREB - Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju trećina poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se izvoze u Bosnu i Hercegovinu opteretila bi se carinama, koje za znatan broj proizvoda mogu biti i veće od 20 posto, a prosječna carina pri izvozu tih proizvoda u Srbiju povećala bi se sa sadašnjih 4,5 na 13,2 posto, što će smanjiti konkurentnost hrvatskih izvoznika na ta i neka druga tržišta. Pokazuje to analiza analitičara Hrvatske narodne banke o utjecaju pristupanja Hrvatske EU na vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivredih i prehrambenih proizvoda objavljena u jednom od Biltena HNB-a. Pristupanjem EU za Hrvatsku, naime, prestaju vrijediti postojeći trgovinski sporazumi, od kojih je najvažniji onaj sa zemljama potpisnicama Cefte (Srednjoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini), a započinje primjena zajedničke trgovinske politike Europske unije. To se posebice može odraziti na domaću poljoprivredu i prehrambenu industriju.

ZAGREB - Vrijednost otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je iznosila 1,76 milijardi kuna, što je 2,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 1,2 milijarde kuna i ostala je na prošlogodišnjoj razini, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila 551,5 milijuna kuna, što je pad od 4,1 posto. U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u drugom tromjesečju sirovo kravlje mlijeko sudjeluje s 20,2 posto, grubo obrađeno drvo 17,9 posto, žive svinje 14,8 posto, živa goveda 10 posto, žitarice s udjelom od 9,1 posto itd.

dežurne urednice:

prije podne: Slavica Cvitanić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-adresa: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙