FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UZBV u povodu Dana zarobljenika srbijanskih koncentracijskih logora

Autor: mbuj
ZAGREB, 13. kolovoza 2012. (Hina) - Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara (UZBV) priopćila je danas, u povodu sutrašnje 20. godišnjice razmjene ratnih zarobljenika u Nemetinu i Dana zarobljenika srbijanskih koncentracijskih logora, da će hrvatskome predsjedniku predložiti da ratnim zarobljenicima u srbijanskim logorima dodijeli spomen-medalju kao određenu vrstu priznanja.

U skladu s odlukom Skupštine UZBV-a, ta će udruga predložiti predsjedniku Republike Hrvatske da u skladu sa svojim ustavnim ovlastima izda nalog da se izradi spomen medalja i dodijeli ratnim zarobljenicima kao određena vrsta priznanja za žrtvu koju su podnijeli za Domovinu, stoji i priopćenju koje je potpisao predsjednik te udruge Damir Jašarević.

U priopćenju se podsjeća da će se 14. kolovoza napuniti 20 godina od velike razmjene ratnih zarobljenika na Nemetinu, u blizini Osijeka, kada su razmijenjeni svi preostali branitelji Vukovara nakon devet mjeseci zarobljeništva u najgorim logorima na teritoriju Srbije - u Begejcima, Stajićevu, Nišu, Aleksincu i Srijemskoj Mitrovici.

UZBV napominje kako hrvatski logoraši nakon tolikih godina nisu dobili ni moralnu zadovoljštinu ni odštetu od države na čijem su teritoriju bili zatočeni i zlostavljani, a obitelji ubijenih ni njihova tijela.

Zato traži od vlasti RH da snažnije i djelotvornije radi na tom pitanju, a pogotovo da ne razmišlja o nagodbi i mogućem povlačenju tužbe za ratnu odštetu na Međunarodnome sudu pravde.

"Žrtve svih ratova su dobile svoju satisfakciju, tako da ona pripada i zarobljenim hrvatskim braniteljima", navodi se u priopćenju.

Ovaj dan se obilježava kao spomen na one koji su ostavili život i zdravlje u najgorim mogućim uvjetima, izloženi psihofizičkoj torturi mučitelja u odorama tzv. JNA te paravojnih postrojba "koje su se nadmetale u izmišljanju i isprobavanju najrafiniranijih metoda mučenja", ističe UZBV u priopćenju u povodu 14. kolovoza, Dana zarobljenika srbijanskih koncentracijskih logora, i dodaje kako je "nepobitna činjenica da se, osim logora u Srbiji, moramo sjetiti i svih ostalih, a to su svakako od velikih postrojenja smrti Manjača, Knin, Morinj, pobunjenički zatvori u Belome Manastiru, Vukovaru, Dalju, Glini, Staroj Gradiški i Bučju" te sva ona mjesta u koja su, uz ratne zarobljenike, dovođeni i mučeni civili, žene i djeca, tako da je najmlađi zatvorenik u Stajićevu imao samo osam godina".

"Senzibilizirani smo na činjenicu da je i ovog trenutka u srbijanskome zatvoru čovjek koji ispašta zato što je bio hrvatski branitelj, a to je Veljko Marić", navodi UZBV i dodaje da ni danas, 20 godina nakon izlaska na slobodu, oni nisu slobodni dok je Marić osuđen i zatvoren, pogotovo zato što vide da je "napušten od svih hrvatskih institucija vlasti koje se trebaju skrbiti za njega".

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙