FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban za ostanak UN-a u Siriji nakon isteka mandata promatrača

Autor: vrad
NEW YORK, 11. kolovoza 2012. (Hina/AFP) - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon želi da svjetska organizacija ostane prisutna u Siriji i nakon isteka mandata njenih promatrača, napose kako bi poduprla rad nasljednika Kofija Annana, rekli su u subotu diplomati.

U pismu koje je uputio članicama Vijeća sigurnosti s obzirom da 19. kolovoza istječe mandat UN-ovim snagama za nadzor u Siriji (UNSMIS), Ban navodi nekoliko mogućnosti za ostanak snaga, rekao je diplomat, navodeći dijelove pisma.

Vijeće je produljilo mandat UNSMIS-a do 19. kolovoza upozorivši da će snage napustiti Siriju ako se sigurnosni uvjeti i izgledi za političko rješenje znatnije ne poprave.

Petnaest zemalja članica Vijeća sigurnosti trebaju o tome raspravljati 16. kolovoza, ali su podijeljene o tom pitanju. SAD je veoma sumnjičav što se tiče mogućnosti još jednog produljenja mandata misije a Rusija se zauzima za produljenje njezina mandata.

Ban u pismu odmah konstatira da se uvjeti ostanka UNSMIS-a u njegovu sadašnjem obliku, kako ih je utvrdilo Vijeće, napose prekid sukoba, "nisu ostvarili". No službeno ne preporučuje povlačenje promatrača 19. kolovoza.

Ban, kako navode diplomati, ocjenjuje da u svakom slučaju treba održati "nazočnost UN-a koja bi premašivala humanitarno djelovanje". Ta bi "nazočnost" omogućila UN-u da i ubuduće bude obaviješten o stanju na terenu i pomogla bi posebnom izaslaniku UN-a i Arapske lige u "obavljanju posredničke zadaće".

UN i Arapska liga trebaju ovih dana imenovati novog posrednika pošto je Kofi Annan u četvrtak dao ostavku.

(Hina) xvrad ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙