FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijski premijer prebjegao u Jordan i priključio se pobuni

Autor: bcav
AZAZ, 6. kolovoza 2012. (Reuters) - Predsjednik sirijske vlade Riyad Hijab prebjegao je oporbi koja pokušava svrgnuti predsjednika Bašara al-Asada, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik Hijaba, jednog od najviših dužnosnika koji je napustio Bašarov režim.

Sirijska televizija objavila je da je Hijab smijenjen, ali službeni izvor u Ammanu rekao je da je smjena uslijedila tek nakon što je Hijab s obitelji pobjegao u susjedni Jordan.

"Objavljujem svoje povlačenje iz zločinačkog i terorističkog režima i priključenje dostojanstvenoj revoluciji. Od danas sam vojnik u toj blagoslovljenoj revoluciji", rekao je Hijab u priopćenju koje je u njegovo ime glasnogovornik pročitao na televiziji Al Jazeera.

Sirijska televizija objavila je vijest o Hijabovoj smjeni u vrijeme kada se vladine snage pripremaju za pješački napad na pobunjenike u Alepou, najvećem sirijskom gradu.

Assad je Hijaba, bivšeg ministra poljoprivrede, imenovao predsjednikom vlade nakon parlamentarnih izbora u lipnju koje je vlast prikazala kao jednu od faza političke reforme, a oporba odbacila kao prijevaru.

"Hijab je u Jordanu sa svojom obitelji", rekao je neimenovani jordanski izvor, dodajući da je u tu zemlju pobjegao prije objave vijesti o smjeni.

Sirijsko nacionalno vijeće, glavna oporbena skupina, pozdravila je prelazak Hijaba na stranu ustanaka ocijenivši kako je to dokaz "da se režim raspada".

"Ovo je znak da se režim raspada, ovo je početak kraja", rekao je predsjednik vijeća Abdel Basset.

Sirijska televizija prenijela je da je Omar Ghalawanji, dosadašnji zamjenik premijera, imenovan vršiteljem dužnosti predsjednika sirijske vlade.

Agencija AFP prenosi da je u ponedjeljak iz sirijske vojske prebjegao još jedan general. Francuska agencija kaže da je general prešao u Tursku i priključio se oporbenim ustanicima.

(Hina) xbcav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙