FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 2. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović istaknuo je danas kako Hrvatska nema uređene granice s većinom susjeda te kako to želi riješiti, ali ne na hrvatsku štetu. Hrvatska u ovom trenutku nema uređene granice s većinom svojih susjeda, imamo provizorij. Želimo to mijenjati, riješiti, ali ne na hrvatsku štetu. Vjerujem da znamo što je hrvatski interes, ali dok ne sklopimo dvostrane ugovore ili to ne riješi arbitraža, formalno-pravno nemamo jasno definirane granice, rekao je Milanović koji se na početku sjednice Vlade osvrnuo na kritike izrečene na račun Vlade vezano za pitanje granice s BiH. Milanović je poručio kako se ne traži tuđe, ali i kako se ne može tvrditi da je nešto naše, dok se to ne riješi bilateralnim ugovorom. Trebamo riješiti granicu sa Slovenijom, vjerujem uskoro s obzirom na dogovorenu arbitražu, kao i s BiH, Crnom Gorom i Srbijom, kazao je premijer. Osvrćući se na problem granice sa susjedima koji nisu u EU, Milanović je istaknuo kako se tu ništa ne radi već tu Hrvatska ima inicijativu. Prije ulaska u EU o pitanju granice sa susjedima koji nisu članovi EU inicijativu imamo mi, ova Vlada, kazao je. Susjede, koji nisu u EU, ne ucjenjuje s obzirom na naš superioran položaj prema EU. Poštujemo svoje susjede, poručio je premijer naglašavajući kako se vodi računa o hrvatskom interesu i traži poštovanje međunarodnog prava.

ZAGREB -Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavio je danas kako će Vlada raspisati natječaj za savjetnika koji bi trebao procijeniti mogućnost davanja autocesta u koncesiju. "Hrvatska Vlada raspisuje natječaj za savjetnika koji će cijelu priču pripremiti, nakon toga ćemo dobiti informacije. To je prevelika stvar da bi se riješila od danas do sutra, na tome će se raditi više mjeseci. Imamo procjene od četiri ekspertne grupe i to nije nešto što se razgovara putem televizije", kazao je Čačić novinarima koji su ga nakon Vladine sjednice pitali koja je cijena ispod koje Hrvatska neće ići kada je u pitanju davanje autocesta u koncesiju. Novinare je zanimalo i kako tumači izračune po kojima je vlada Ivice Račana, u kojoj je i on sjedio kao ministar, odgovorna za porezni dug od 14 milijardi kuna. Naglasivši kako ova Vlada na poreznom dugu radi maksimalno, Čačić je rekao kako se na "čišćenju" poreznog duga puno radilo i u Račanovoj vladi.

ZAGREB- Hrvatska Vlada danas se odlučila na punu subvenciju participacije u troškovima studija za redovite studente na javnim i visokim učilištima od predstojeće do akademske godine 2014./2015. godine, za što se iz državnog proračuna planira izdvojiti 668 milijuna kuna. "Na ovaj način, osiguravajući besplatni studij svim redovitim studentima javnih i visokih učilišta, mi osiguravamo da postepeno raste broj visoko obrazovanog radno aktivnog stanovništva i da se približimo ciljevima EU do 2020. gdje se želi ostvariti postotak do 60 posto visoko obrazovanog radnog stanovništva", poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Današnjom Vladinom odlukom, naglasio je, osigurava se razvoj visokog obrazovanja i povećavanje kvalitete studija, potiče povezivanje tržišta rada i sustava visokog obrazovanja, osigurava ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, a time i visokih učilišta te omogućava pristup studijima svih građana.

ZAGREB- Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da su na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke formirali sve potrebne stranačke odbore te najavio raspuštanje varaždinskog Županijskog odbora HDZ-a . Karamarko je naveo i da će, od 23 odbora, idućeg tjedna biti formiran stranački odbor za kulturu i umjetnost ne želeći iznositi imena dodao je kako se radi o poznatim imenima, dok su u nekim odborima postavljeni u javnosti neki nepoznati ljudi koji su se iskazali dosadašnjim radom.

Na novinarsko pitanje hoće li raspustiti pojedine županijske odbore Karamarko je najavio da će raspustiti varaždinski Županijski odbor i izabrati novo vodstvo jer se taj odbor nije uspio konstituirati u četiri pokušaja. "Nemamo vremena za čekanje jer na jesen krećemo u oštru borbu s ovom katastrofalnom vladom i manifestacijama njihove loše vlasti" istaknuo je.

ZAGREB-Predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević danas je najavio da će na prvom jesenskom zasjedanju zagrebačke Gradske skupštine zastupnici HNS-a predložiti dvije inicijative: decentralizaciju Grada Zagreba i racionalizaciju rada Skupštine. Kovačević je na konferenciji za novinare ispred Stare gradske vijećnice poručio da odgovor na delikatno pitanje kako upravljati Gradom aktualna gradska vlast nema te je izložio HNS-ova rješenja. "Predložit ćemo Gradskoj skupštini da se Zagreb organizira u 10 do 12 općina, koje bi imale formalno-pravni status, slično kao što je to bilo nekada jer i najmanji dijelovi Zagreba premašuju neke gradove, i po broju stanovnika i po gospodarskoj aktivnosti", kazao je Kovačević.Druga inicijativa je pitanje racionalizacije rada Gradske skupštine i svih organa upravljanja u Gradu. "Predložit ćemo da predsjednik i potpredsjednica Skupštine više ne budu profesionalci", naveo je Kovačević i ustvrdio da jedino Zagreb ima mogućnost profesionalnog obnašanja te dvije dužnosti.

SPLIT- Splitska policija i USKOK prekinuli su lanac krijumčara mesa i zatvorili jednu ilegalnu klaonicu te prijavili 19 osoba koje su, osim za "šverc" mesa, osumnjičene i za pola milijuna kuna teška razbojstva na makarskome području, krađe, primanje i davanje mita te druga nedjela. Zbog 15 kaznenih djela iz ovlasti USKOK-a, splitska policija kazneno je prijavila 19 državljana Hrvatske i Bosne i Hercegovine u dobi od 22 do 62 godine. Među njima su veterinar i dvije službene osobe od kojih je jedna zaposlena u neimenovanome ministarstvu, a sumnjiče se da su sudjelovali u krijumčarenju mesa iz BiH u Hrvatsku, doznaje se na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Kako se moglo čuti, riječ je o zajedničkoj akciji policije i USKOK-a te Veterinarskog ureda iz Splita koji su raskrinkali udruženu grupu koja je kaznena djela činila u Hrvatskoj, BiH te Austriji pa se u cijeli slučaj uključila i međunarodna policija tih dviju država.

VARAŽDIN - Analiza tkiva pacijenta koji je sredinom lipnja umro u varaždinskoj Općoj bolnici potvrdila je da je pacijent bolovao od Creutzfeldt-Jakobljeve bolesti, potvrdio je danas zamjenik ravnatelja varaždinske Opće bolnice Denis Grgurović.

Dodao je da je tkivo pacijenta nakon njegove smrti poslano na analizu u jedan institut u Beču te da su rezultati analize u varaždinsku bolnicu stigli početkom srpnja. Grgurović je rekao da je pacijent početkom godine bio liječen u varaždinskoj bolnici, ali zbog neke druge bolesti. "U svibnju se pojavio sa simptomima koji su upućivali na neurološku bolest, no budući da našom dijagnostikom nije bilo moguće utvrditi o čemu se radi, upućen je u Klinički bolnički centar Zagreb, gdje su posumnjali na Creutzfeldt-Jakobljevu bolest i vratili ga natrag u našu bolnicu, gdje je umro", objasnio je Grgurović. Istaknuo je kako nema mjesta panici jer osoba koja jede zaraženo goveđe meso može oboljeti samo ako ima genetsku predispoziciju za razvoj takve bolesti. Zato se i javlja jedan slučaj bolesti na dva milijuna ljudi.

(Hina) xvkn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙