FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porezni dugovi gomilaju se i u BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 1. kolovoza 2012.(Hina) - Vlasti Bosne i Hercegovine razmatraju mjere kojima bi se potaknula naplata nagomilanih poreznih dugova, no u toj zemlji za sada još nema naznaka da bi popis najvećih dužnika mogao postati javan kako je to slučaj u Hrvatskoj, prenose u srijedu lokalni mediji.

Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO) tako će do kraja kolovoza pripremiti cjelovit popis dužnika poreza na dodanu vrijednost (PDV), a procjenjuje se kako su njihova dugovanja premašila iznos od 260 milijuna konvertibilnih maraka (oko 130 milijuna eura), najavili su ravnatelj UIO Miro Džakula i ministar financija BiH Nikola Špirić.

U izjavi koju je u srijedu prenio sarajevski "Dnevni avaz" Džakula je kazao kako je riječ uglavnom o tvrtkama među kojima neke državi duguju na desetke milijuna KM.

"Upravnom odboru UIO dostavit ćemo kompletno izvješće sa svim imenima i svim dužnicima. Radi se o ukupnom dugu od oko 260 milijuna KM", kazao je Džakula objašnjavajući kako je cilj ubrzati postupak naplate PDV-a. Najavio je i kako će biti revidirani svi postojeći ugovori o plaćanju PDV-a na rate.

Ministar financija Špirić istodobno je upozorio kako se mora dobiti jasan odgovor na pitanje što je sa 130 milijuna KM (oko 65 milijuna eura) neplaćenog PDV-a zbog čega su već podnesene sudske tužbe a niti jedan slučaj nije dobio epilog na sudu. "Sedam godina nemamo odgovor na to", kazao je Špirić banjalučkim "Nezavisnim novinama".

Podsjetio je na činjenicu kako gotovo nitko ne spominje porezni dug od gotovo 160 milijuna KM (80 milijuna eura) koji je nastao prije nego je sustav prikupljanja neizravnih poreza s entiteta prebačen na državnu razinu.

"Je li to znak, ako nitko to ne spominje, da je to poklonjeno kriminalcima. Na to se mora dobiti odgovor, jer je 160 milijuna ogroman novac", kazao je Špirić.

Komentirajući mogućnost da popis najvećih poreznih dužnika u BiH postane javan, Špirić je kazao kako u demokratskim zemljama nije tajna tko duguje s obzirom da je naplata poreza svugdje prioritetno pitanje. Logično bi bilo, drži Špirić, da se to zna i u BiH, no upozorava kako za to nema političke volje.

"Nisam siguran da ima političke spremnosti za to, jer politika je brana za sve", izjavio je Špirić konstatirajući kako bi bilo potrebno promijeniti zakonsku regulativu u BiH i time omogućiti objavljivanje imena poreznih dužnika.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙