FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

E-liste u bolnicama u Karlovcu, Dugoj Resi, i Gospiću

Autor: vhor
KARLOVAC, 31. srpnja 2012. (Hina) - Bolnice u Karlovcu, Ogulinu, Dugoj Resi i Gospiću počinju sutra, kao jedine bolnice u Hrvatskoj, raditi s e-listom čekanja.

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nedjeljko Strikić kazao je Hini da će taj pilot projekt detaljnije sutra objasniti javnosti Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, no da on dan uoči početka rada novoga sustava može potvrditi da je karlovačka bolnica spremna.

"Protekla dva mjeseca radili smo intenzivno na informatičkim i organizacijskim pretpostavkama za budući sustav e-lista čekanja, odnosno elektroničkoga naručivanja za dijagnostičke, specijalističke i terapijske preglede i postupke i spremni smo za novi iskorak", kazao je Strikić.

Na početko tog posla, u svibnju, ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je da će se zahvaljujući "Projektu smanjenja listi čekanja" u hrvatskim bolnicam uvesti red, kako bi zdravstvene usluge doveli u medicinski prihvatljive rokove za pojedine dijagnoze - za prvi pregled specijalista, za dijagnostički postupak, terapijski postupak, operativni zahvat te za kontrolni pregled, a sve po pravilima i procedurama za vođenje listi čekanja prema stupnju hitnosti i to odmah ili u roku od 24 sata, ili uz krajnji rok tri odnosno šest mjeseci.

Na službenoj mrežnoj stranici Ministarstva zdravlja piše da je analiza listi čekanja na 16 dijagnostičkih i terapijskih postupaka u 48 bolnica pokazala da se vrijeme čekanja znatno razlikuje od bolnice do bolnice te na neku pretragu ili operaciju čeka ukupno oko 540.000 pacijenata.

Na smanjivanje broja pacijenata djelovat će se i uvođenjem e-lista čekanja i e-naručivanjem s tim da e-lista treba svugdje zaživjeti do 1. prosinca ove godine, a e-naručivanje mjesec dana kasnije.

(Hina) xvhor ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙