FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grubješić: Nova srbijanska vlada ostaje na europskom putu

Autor: ssai
BEOGRAD, 31. srpnja 2012. (Hina) - Potpredsjednica nove srbijanske vlade zadužena za europske integracije Suzana Grubješić u utorak je za beogradske ''Večernje novosti'' izjavila da nova srbijanska vlada ostaje na europskom putu te da će sporazumi postignuti u dijalogu između Srbije i Kosova biti provođeni u skladu s Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN.

Grubješić je u razgovoru za taj dnevnik, govoreći o tome šta se može očekivati kada je riječ o europskim integracijama, navela da je izvjesno samo da će Srbija dobiti izvješće Europske komisije (EK) o napretku te da od Srbije sada ne ovisi puno kakvo će to izvešće biti jer je dokument u najvećem dijelu sastavljen već potkraj lipnja. Grubješić ističe kako je Srbija praktično od dobivanja statusa kandidata za članstvo u EU u ožujku pa do danas malo toga uradila jer je imala izbore i pregovore oko formiranja nove vlade.

Upitana koliko Srbija može učiniti u idućih mjesec dana kako bi to izvješće bilo što povoljnije, Grubješić je rekla kako treba započeti primjenu sporazuma koje je prethodna vlada dogovorila u dijalogu s Kosovom, nastaviti borbu protiv korupcije i kriminala i učiniti korake na pravoj reformi pravosuđa. ''Moramo odmah pokazati jasnu namjeru za ubrzanje procesa europskih integracija'', istaknula je ona.

Dodaje kako se, u cilju njihove provedbe, moraju razjasniti sve nejasnoće u svezi sa sporazumima postignutim u dijalogu Srbije i Kosova, koji uz posredovanje EU traje od ožujka 2011., te da se moraju raščistiti nedoumice tko je šta pričao u Bruxellesu, a kako je to predstavljano u Srbiji.

Na pitanje postoji li opasnost da se primjenom tih sporazuma posredno prizna Kosovo, Grubješić je kazala kako bi bilo neozbiljno da nova vlada odbije sporazume koje je prethodna postigla. ''Naravno, provodit ćemo sporazume na način da se ne prekrše Ustav Srbije i Rezolucija 1244. To su granice koje ne smijemo i nećemo pregaziti ni u primjeni postignutih sporazuma, ni u predstojećem dijalogu'', dodala je ona.

Dijalog s Kosovom bi, po njenim riječima, uskoro trebao biti nastavljen na političkoj razini, a pregovarače i format odredit će srbijansko vodstvo u konzultacijama s Bruxellesom.

Uvjeti za dobivanje datuma za početak pregovora o pristupanju Srbije s EU su, podsjeća Grubješić, usvojeni u prosincu 2011. i tu ništa nije promijenjeno, što znači da Srbija mora postići napredak u normalizaciji odnosa s Kosovom, a to se odnosi na sporazume o energetici, telekomunikacijama, uzajamnom priznavanju diploma, primjeni postignutih sporazuma i aktivnoj suradnji s europskom misijom na Kosovu EULEX- om.

Dijalog pregovaračkih timova Srbije i Kosova započeo je u ožujku 2011. godine, nakon što je Opća skupština UN-a 9. rujna 2010. jednoglasno prihvatila Rezoluciju o Kosovu, čiji je prijedlog Srbija uskladila s Europskom unijom, a kojom je otvoren put za pregovore Beograda i Prištine o unapređenju međusobnih odnosa. Posljednji, deveti krug tog dijaloga, koji se vodi uz posredovanje EU, održan je potkraj veljače.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙