FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelski mediji: Iran ubrzao ritam obogaćivanja urana

Autor: mtro
JERUZALEM, 30. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Iran je značajno ubrzao ritam obogaćivanja urana, čime je skratio vrijeme potrebno za proizvodnju nuklearnog oružja, ocijenila su u ponedjeljak dva izraelska lista.

"Iran je potukao nove rekorde u vezi ritma kojim obogaćuje uran i najavio da će tako nastaviti, čime se sve više smanjuje vremenska udaljenost od bombe", piše list Maariv.

Taj list, koji kaže da se poziva na informacije obavještajnih službi, objašnjava da je Iran mogao ubrzati ritam obogaćivanja jer posjeduje blizu 10.000 centrifuga.

Izrael smatra iranski nuklearni program prijetnjom svom opstanku a poziva se na opetovane izjave čelnika Irana koji predviđaju ili priželjkuju njegovo nestanak.

Informativna stranica Ynet, on line verzija Yediot Aharonota, navodi da sada Iran svakog mjeseca proizvodi 230 kg slabo obogaćenog urana i 12 kg urana obogaćenog do 20 posto.

Podaci pokazuju da je Iran značajno pojačao ritam obogaćivanja urana tijekom četiri posljednja mjeseca, naglašava.

Prema podacima Yneta, Teheran trenutačno raspolaže zalihom od 160 kg urana obogaćenog na 20 posto, ili 100 kg manje od potrebne količine za proizvodnju bombe.

(Hina) xtm ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙