FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Kardinal Rode tvrdnje o umiješanosti u aferu nazvao lažima

Autor: lfia
, 30. srpnja 2012.(Hina) - Kardinal Franc Rode nazvao je "lažima za obmanjivanje slovenske javnosti" tvrdnje koje je zadnjih dana navodio slovenski laički tisak označujući Rodea kao "šaptača" koji stoji iza kaznenog slanja umirovljenog ljubljanskog nadbiskupa Alojza Urana iz Ljubljane u Trst.

U izjavi za medije nekadašnji ljubljanski nadbiskup, a donedavno i utjecajni kardinal na čelu vatikanske kongregacije za redovničke redove, medijske tvrdnje o njegovu navodnom "komplotu" protiv među Ljubljančanima popularnog Urana nazvao je potpuno neistinitima i apsurdnima, kao i tezu da je Uran sankcioniran jer se protivio davanju kredita mariborskoj nadbiskupiji koja je zbog svojih propalih financijskih fondova došla u teškoće, za što se navodno zalagao sam Rode.

Rode je u izjavi za javnost ustvrdio da se osobno založio protiv davanja novca mariborskoj nadbiskupiji još u vrijeme kad je bio nadbiskup Ljubljane, da se to pokazalo dobrim, te da je zbog toga nelogično da ga se sada povezuje s navodnom zavjerom domaćih crkvenih krugova protiv Urana.

Uz to, navodi kardinal Rode, u medijima su mu ovih dana netočno pripisali izjavu da je Uran već prilikom postavljanja na nadbiskupsko mjesto koje je prije zauzimao Rode bio "kadrovski kiks". "Istina je da sam u jednom razgovoru za novine 2004. godine izjavio da Uran nije moj prvi izbor, ali da poštujem odluku Svetog oca. O kadrovskom kiksu nisam govorio", naveo je Rode.

Iako je slovenski crkveni vrh prvih dana nakon što su neslužbene informacije o kažnjavanju Urana dospjele u javnost šutio, kasnije je objavljena zajednička izjava Urana i sadašnjeg nadbiskupa Antona Stresa da je riječ o privremenoj mjeri dok se stvari ne razjasne. Slovenska biskupska konferencija objavila je da se sankcija protiv Urana ne odnosi na financijske nepravilnosti u mariborskoj nadbiskupiji, kako se također špekuliralo, nego na navodno nepriznato očinstvo i kršenje zavjeta o celibatu, što je Uran do sada negirao, ali se složio sa odlaskom iz Ljubljane u Trst i tako pokorio odluci vatikanske kongregacije za biskupe.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙