FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juncker ne želi ni čuti za izlazak Grčke iz eurozone

Autor: vrad
BERLIN, 29. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Predsjednik euroskupine Jean-Claude Juncker rekao je da izlazak Grčke iz eurozone nije dio njegovih "radnih hipoteza" jer bi imao "goleme negativne posljedice", u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung od ponedjeljka.

"Izlazak iz eurozone nije među mojim radnim hipotezama (...) Isključenje te zemlje ne bi riješilo probleme eurozone. Naprotiv. Međunarodni ugled zemalja članica bio bi zbog toga uvelike narušen i imao bi goleme negativne posljedice", istaknuo je.

Ipak je podsjetio da si Atena ponajprije mora sama pomoći. "Ne želim umanjiti probleme koje si je Grčka stvorila. Ona i dalje ima obvezu da pokaže konkretne rezultate", dodao je.

Oštro je napao one koji banaliziraju tu zamisao, poput njemačkog ministra gospodarstva Philipa Roeslera - kojeg nije imenovao - koji je prije tjedan dana izjavio da mogućnost "izlaska Grčke iz eurozone već odavno nije strašna".

"Oni koji misle riješiti problem eurozone tako što će isključiti Grčku ili je prepustiti njezinoj sudbini, nisu utvrdili prave uzroke krize", ocijenio je Luksemburžanin.

Osvrnuvši se na izjave predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija, njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i talijanskog premijera Marija Montija koji su svi odreda ovog tjedna rekli da će učiniti sve kako bi sačuvali stabilnost eurozone, Juncker je rekao: "Eurozona je prispjela do točke kada moramo jasno, svim raspoloživim sredstvima, dati do znanja da smo odlučni osigurati stabilnost monetarne unije".

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙