FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski zatvori pretrpani

Autor: lfia
LJUBLJANA, 26. srpnja 2012.(Hina) - Slovenski zatvori su pretrpani jer se broj zatvorenika u zadnjih 20 godina povećao za 50 posto, a zatvorski kapaciteti samo neznatno.

Pokazali su to rezultati revizije rada zatvorske uprave u zadnjih šest godina, a nezadovoljstvo takvim stanjem iznio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani i predsjednik revizijskog suda Igor Šoltes. Šoltes je inače poznat i kao unuk Edvarda Kardelja, a prošlog se tjedna spominjao i kao mogući premijerski kandidat prijelazne vlade ako bi na jesen došlo do političke krize i do pada sadašnje vlade desnog centra.

Sa 67 zatvorenika na 100.000 stanovnika Slovenija spada na dno europske ljestvice, ali ima trend povećanja broja zatvorenih osoba, što ne prate zatvorski kapaciteti.

Slovenski zatvori službeno mogu primiti samo 1300 osoba, a nedostaje barem 200 mjesta po europskim standardima, zato su slovenski zatvori pretrpani, a u nekim zatvorskim sobama je i po osam zatvorenika, iznio je Šoltes.

Rekao je da bi u Ljubljani trebalo sagraditi novi zatvor, te da su neki bivši pritvorenici dobili odštetu pred Europskim sudom za ljudska prava jer su kaznu proveli u premalim i nekomfornim sobama koji ne odgovaraju europskim zatvorskim standardima.

Centralni slovenski zatvor Dob prije nekoliko je godina dograđen, ali je nova zgrada umjesto za ugovorenih 12 mjeseci građena više od dvije godine, a troškovi gradnje znatno su premašili plan i iznosili skoro 90 milijuna eura, rekao je Šoltes.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙