FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moody's nakon travnja ponovo snizio rejting slovenskim bankama

Autor: lfia
LJUBLJANA, 26. srpnja 2012.(Hina) - Agencija Moody's snizila je rejting triju najvećih slovenskih banaka s daljnjom negativnom prognozom, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

Bonitet Nove Ljubljanske banke (NLB) snižen je za tri razine, s Ba2 na B2, Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) za četiri razine, sa Ba2 na B3, a Abanke također za 4 razine, s Ba3 na Caa. Prve su dvije banke u većinskom, a treća u pretežitom vlasništvu države. Ista je agencija zadnji put smanjila kreditni rejting tih triju banaka krajem travnja, najavljujući mogućnost daljnjeg sniženja.

Moody's ocjenjuje da sve tri banke imaju ograničenu mogućnost suočavanja s izazovima koji slijede i da će vjerojatno trebati novu dokapitalizaciju, kako bi povećale kapitalsku adekvatnost i apsorbirale buduće gubitke.

Nezavisni ekonomist i nekadašnji ministar za razvoj Jože Damjan izjavio je u srijedu da Slovenija po svoj prilici neće trebati pomoć Europske unije za potrebe državnog proračuna, ali da će zbog loših potraživanja i potkapitaliziranosti te krize u eurozoni trebati takvu pomoć. Najveća slovenska banka NLB trebat će skoro milijardu eura, što joj ne mogu osigurati ni država ni investitori iz inozemstva, ocijenio je Damjan.

S druge strane, ekonomist Maks Tajnikar, nekadašnji ministar gospodarstva, izjavio je za Slovensku televiziju da sadašnja vlada zbog smanjenih očekivanja o rastu BDP-a i pada prihoda iduće godine neće ispuniti ciljeve o smanjenju proračunskog deficita bez povećanja PDV-a i prodaje dijela državne imovine, pa i banaka u državnom vlasništvu.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙