FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud BiH potvrdio optužnicu za genocid dvojici Srba

Autor: zkre
MOSTAR, 24. srpnja 2012. (Hina) - Sud BiH priopćio je u utorak da je potvrdio optužnicu protiv dvojice bivših oficira vojske bosanskih Srba koje se tereti za genocid počinjen nad Bošnjacima na području općine Srebrenice u ljeto 1995.

Bivši zapovjednik jedne od postrojbi u Specijalnoj brigadi policije MUP-a Republike Srpske Nedeljko Milidragović i zamjenik zapovjednika Aleksa Golijanin, koji se nalaze u Srbiji, terete se za zapovijedanje masovnih likvidacija zarobljenih bošnjačkih muškaraca u zaštićenoj zoni UN Srebrenica i osobno sudjelovanje u njima.

“Milidragović i Golijanin nedostupni su institucijama kaznenog progona u BiH, ali su saslušani u Srbiji prije podizanja optužnice”, objavila je Balkanska informativna mreža (BIRN), koja prati procesuiranje ratnih zločina.

Milidragović, kao zapovjednik voda Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske (RS) i Golijanin, kao zamjenik zapovjednika voda u Centru, u razdoblju od 10. do 19. srpnja 1995. počinili su genocid, stoji u optužnici.

Milidragović je, kako se navodi u optužnici, 12. srpnja ubio muškarca bošnjačke nacionalnosti koji je bio invalid, te iz zarobljeničkog logora izdvojio skupinu od 15 do 20 muškaraca i na obližnjoj poljani ih ubio.

Državno odvjetništvo BiH smatra da je Milidragović zapovjedio likvidaciju oko 100 zarobljenika u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici i ubio dvojicu zarobljenika koji su se predali na cesti između Bratunca i Konjević Polja.

Nakon zarobljavanja skupine od 50-ak Bošnjaka Milidragović je, kako stoji u optužnici, izdvojio dječaka u dobi između 10 i 13 godina i jednom vojniku izdao zapovijed da ga odvede i ubije. Ostalim zarobljenicima svezali su ruke i Milidragović ih je odveo u zarobljenički objekt, gdje im se gubi svaki trag.

Milidragović ima prebivalište u Beogradu, Golijanin u Sremskoj Kamenici, a obojica su državljani Srbije.

(Hina) xzkre ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙