FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće Europe povlači promatrače iz Srebrenice

Autor: zkre
MOSTAR, 24. srpnja 2012. (Hina) - Vijeće Europe (VE) odlučilo je u utorak povući međunarodne promatrače iz Srebrenice nakon što su im vlasti bosanskosrpskog entiteta onemogućile pristup tamošnjoj policijskoj postaji, gdje su trebali ispitati navode bošnjačkih predstavnika da im se onemogućava registracija za sudjelovanje na predstojećim lokalnim izborima u toj općini.

"Budući da se čini da vlasti Republike Srpske neće promijeniti stajalište oko tog pitanja, Kongres (Vijeća Europe) povući će tim promatrača iz Srebrenice, na žaljenje predsjednika Kongresa Keitha Whitmora", navodi se u priopćenju Ureda Vijeća Europe u Sarajevu.

Pojašnjava se da timu promatrača koje je Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe uputio u Srebrenicu radi nadgledanja registracije birača nije omogućen pristup policijskoj postaji u tom gradu, lokaciji na kojoj se odvija registracija građana, koja je sastavni dio procesa pasivne registracije birača za lokalne izbore, najavljene za 7. listopada.

U priopćenju se dodaje da je Whitmore najavio da će Kongres u rujnu nastaviti predizbornu promatračku misiju u dogovoru sa Središnjim izbornim povjerenstvom BiH. Vijeće Europe najavilo je i slanje posebnih izaslanstava na nekoliko lokacija u BiH u razdoblju od 3. do 8. listopada.

Nevladina udruga "Glasat ću za Srebrenicu", koja koordinira proces prijavljivanja Bošnjaka, optužila je MUP Republike Srpske za selektivnu provedbu propisa BiH koji uređuju način prijave prebivališta i za "policijski progon aktivista i građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti".

U policiji RS tvrde kako akreditacije koje imaju članovi promatračkog tima Vijeća Europe ne vrijede za nadzor procesa prijave prebivališta, iako je on vezan i za izborni proces jer podrazumijeva automatsku registraciju birača za glasovanje u određenoj općini.

(Hina) xzkre ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙