FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ban Ki-moon u Podgorici razgovarao s Krivokapićem i Lukšićem

Autor: dram
PODGORICA, 23. srpnja 2012. (Hina) - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon razgovarao je u ponedjeljak, drugoga dana svog boravka u Crnoj Gori, s predsjednicima crnogorske skupštine i vlade, Rankom Krivokapićem i Igorom Lukšićem, o političkim i gospodarskim prilikama u Crnoj Gori i regiji u svjetlu europskih integracijskih procesa i suradnje s UN-om.

Ban Ki-moon je čestitao Crnoj Gori početak pregovora s EU i izrazio potporu sveukupnom napretku ostvarenom od stjecanja neovisnosti. Osobito je istaknuo da je uspjeh Crne Gore na europskom putu rezultat stabilne politike i ostvarenih reformi u svim područjima, ohrabrivši Crnu Goru da uspješno nastavi završnu fazu europskog integracijskog puta, ističe se u priopćenju ureda vlade u Podgorici.

"Impresioniran sam postignutim napretkom u Crnoj Gori, unaprijeđenim stanjem ljudskih prava te jasno izraženom voljom za suradnjom sa susjedima. To je potvrda da i mala država može snažno doprinijeti smanjenju tenzija i igrati važnu ulogu u regiji", kazao je Ban Ki-moon.

Predsjednik crnogorske vlade Igor Lukšić zahvalio je glavnom tajniku na posjetu koji, kako je istaknuo, predstavlja važan signal da je postignut napredak u cijeloj regiji.

Sugovornici su se suglasili da je Crna Gora posvećen i pouzdan član UN-a te da će i u narednom razdoblju biti nastavljena suradnja kroz programe UN-a i potporu Crne Gore mirovnim misijama pod pokroviteljstvom UN-a.

Premijer Lukšić i glavni tajnik UN-a razmijenili su mišljenja i o prilikama u regiji, ali i o globalnim kretanjima u kontekstu snaženja mira i demokracije.

Ban Ki-moon je u nedjelju navečer, u razgovoru s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, rekao da je Crna Gora pouzdan partner u ostvarenju svih ciljeva UN-a te da je njezin doprinos mirovnoj politici značajan za čitavu regiju pohvalivši njenu posvećenost izgradnji multietničkog društva.

Glavni tajnik UN-a u nedjelju navečer je posjetio Kotor, gdje je stigao u pratnji crnogorskog ministra vanjskih poslova i europskih integracija Nebojše Kaluđerovića, ministra kulture Branislava Mićunovića, pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivana Šimunovića i šefa stalne misije Crne Gore pri UN Milorada Šćepanovića. Kratak boravak u Kotoru iskoristio je za posjet Pomorskom muzeju Crne Gore, gdje mu je predsjednica općine Marija Ćatović u ime grada domaćina uručila na poklon reprint srednjovjekovnog statuta grada Kotora.

Tijekom višednevne turneje po zemljama jugoistočne Europe Ban Ki-moon je već obišao Sloveniju i Hrvatsku, a nakon Crne Gore već poslijepodne ide u posjet Srbiju.

(Hina) xdram ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙