FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvaranje pregovora sa EU – poticaj za Crnu Goru

Autor: dram
PODGORICA, 26. lipnja 2012. (Hina) - Crnogorski minister vanjskih poslova i europskih integracija Milan Roćen izjavio je u utorak kako je odluka EU o otvaranju pristupnih pregovora s Crnom Gorom poticaj za tu državu da nastavi reforme te je najavio da će pregovori formalno početi krajem tjedna na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu.

Ministri vanjskih poslova ili europskih poslova zemalja članica EU-a preporučili su u utorak na sastanku u Luxembourgu da se s Crnom Gorom u petak otvore pristupni pregovori, a tu odluku još trebaju potvrditi šefovi država ila vlada na summitu krajem tjedna u Bruxellesu, objavio je povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Za donošenje odluke o otvaranju pregovora potrebna je bila suglasnost svih 27 zemalja članica.

Roćen je, u izjavi za podgoričke medije, ocijenio da će dan kada je donešena odluka o pristupanju pamtiti naraštaji u Crnoj Gori.

"Preuzeli smo europsku palicu od Hrvatske. Hvala ministrima europskih zemalja i Europskoj komisiji na objektivnom vrjednovanju učinka vlade i svih drugih s kojima smo zajedno naporno radili i koji su ovo iskreno željeli. Ovo je novi poticaj da nastavimo s reformama za sve političke subjekte i cijelo crnogorsko društvo", rekao je Roćen crnogorskoj agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, to je poticaj i za susjede s kojima Crna Gora dijeli iste ciljeve.

Roćen je poručio da novine u pregovaračkom procesu, koje počinju s Crnom Gorom u politici proširenja, dodatno motiviraju "da radimo još bolje i da razbijemo neke nametnute stereotipe o našoj zemlji".

"Prva prilika za to, vjerujemo, bit će već krajem ovoga tjedna, nakon sjednice Europskog vijeća, kada očekujemo formalni početak pregovora s Crnom Gorom na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu", rekao je Roćen.

(Hina) xdram yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙