FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrada za najbolji britanski krimić škotskoj spisateljici

Autor: gvla
ZAGREB, 20. srpnja 2012. (Hina) - Škotska spisateljica i dramaturginja Denise Mina dobitnica je ovogodišnje Theakstons Old Peculier nagrade za najbolji britanski krimić za roman "The End of the Wasp Season" (Kraj sezone osa), mračnu priču o ubojstvu i samoubojstvu u vrijeme financijske krize, piše britanski Guardian.

"Apsolutno zaslužna dobitnica i izvanredan primjer žanra 'tartan noir'", Mina (1966.) je ujedno i prva žena dobitnica te prestižne britanske nagrade za kriminalistički roman od 2008., a njezinu knjigu ocjenjivački je sud opisao "atmosferski bogatom i nezaboravnom".

"The End of the Wasp Season" prati istragu koju istražiteljica Alex Morrow u poodmaklom stupnju trudnoće vodi oko surovog ubojstva u bogatom predgrađu Glasgowa, za koje se kasnije pokaže da je povezano sa samoubojstvom bogatog bankara u Kentu.

"To je roman o financijskoj krizi, o tektonskim poremećajima u društvu", kazala je Mina. Književnica koja je sa 16 godina prekinula školovanje, da bi se kasnije vratila studiranju na Sveučilištu u Glasgowu, svoj je prvi roman napisala pripremajući doktorat. "The End of the Wasp Season" njezina je deveta knjiga.

Nagrada Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year Award dodjeljuje se kriminalističkom romanu objavljenom u meko ukoričenom izdanju u prethodnoj godini i jedina je takva nagrada u Velikoj Britaniji koja se dodjeljuje na temelju mješavine glasova publike i mišljenja stručnog ocjenjivačkog suda. Na svečanosti u četvrtak navečer u sklopu festivala kriminalističke književnosti u Harrogateu posebna nagrada Theakstons Old Peculier za izvanredan doprinos kriminalističkom žanru dodijeljena je Colinu Dexteru, tvorcu detektivskih romana "Inspektor Morse", po kojima je snimljen poznati kriminalistički serijal.

(Hina) xgvla ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙