FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljoprivrednici se mogu uključiti u HBOR-ov program "Financijsko restrukturiranje"

Autor: tper
ZAGREB, 13. srpnja 2012. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede u današnjem priopćenju podsjeća poljoprivrednike koji imaju problema u otplati svojih kredita da se mogu uključiti u HBOR-ov program "Financijsko restrukturiranje" te ističe da će, zbog elementarnih nepogoda na voćnjacima u 11 županija, HBOR u okviru programa vezanih za dugogodišnje nasade odobravati reprogram ili moratorij kreditnih obveza.

"Na temelju provedenih analiza stanja i problema koje imaju poljoprivrednici u otplatama svojih kredita, te uslijed okolnosti gospodarske krize, HBOR je, u dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede izmijenio program kreditiranja 'Financijsko restrukturiranje'. Izmjenama je omogućeno da uz dosadašnje korisnike, zahtjev za kredit mogu podnijeti i fizičke osobe koji su obveznici poreza na dohodak, te je osigurana niža kamatna stopa za poljoprivrednike", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Dodaje se kako je o tim izmjenama HBOR već tijekom lipnja izvijestio poslovne banke te je odmah stupanjem na snagu tih uvjeta korisnicima omogućeno da svoje zahtjeve za kredit podnose putem poslovnih banaka.

Korištenje kredita odvija se sukladno uvjetima programa "Financijsko restrukturiranje" putem poslovne banke koja je s HBOR-om ugovorila suradnju, a koja po odobrenju kredita izravno kreditira krajnjeg korisnika kredita iz ovoga programa, navodi se u priopćenju.

HBOR je također već ranije na svojim internet stranicama objavio promjene u programu "Financijsko restrukturiranje" da su, uz trgovačka društva i obrtnike, u taj program uključeni i poljoprivrednici koji u okviru tog programa svoje primjerice kredite leasing kuća ili kredite banaka po visokim kamatama mogu zamijeniti kreditima u okviru tog programa HBOR-a.

Po podacima s internet stranice HBOR-a, kamata za poljoprivrednike u programu "Financijsko restrukturiranje" je 5 posto godišnje, rok otplate kredita je do 10 godina, uključujući i poček od dvije godine.

Ministarstvo poljoprivrede u priopćenju navodi i kako će zbog proglašenih elementarnih nepogoda na voćnjacima u 11 županija, HBOR u okviru programa kreditiranja "Dugogodišnji nasadi" i u okviru ostalih programa kreditiranja za podizanje i opremanje dugogodišnjih nasada, odobravati reprogram ili moratorij kreditnih obveza.

Kako se neslužbeno doznaje, HBOR pritom može odobriti moratorij na godinu, dvije.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙