FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HHO: mediji nepotpuno izvještavaju o nasilju na utakmicama

Autor: agrb
ZAGREB, 19. srpnja 2012. (Hina) - Hrvatski helsinški odbor (HHO) ocijenio je danas da su hrvatski mediji, osobito HRT u izravnom prijenosu, nepotpuno izvještavali o neprimjerenom ponašanju hrvatskih navijača na jučerašnjoj utakmici Dinama i Ludogorca u Bugarskoj, pozvavši ih da ubuduće budu objektivniji ne bi li se stvorila kritična masa i politička volja da se takvim pojavama zauvijek stane na kraj.

HHO drži da društvo mora biti do kraja objektivno informirano jer je, ističe se u priopćenju, bilo kakvo guranje pod tepih ili zanemarivanje činjenica davanje vjetra u leđa ekstremnim divljačkim skupinama koje u svijetu ruše ugled hrvatskog sporta, društva i države.

Promatrač HHO bio je na toj utakmici Lige prvaka u sklopu projekta "Izravna prevencija navijačkog nasilja", kojemu je cilj suprostavljanje nasilju na sportskim terenima, osobito u nogometu.

Među ostalim, uočeno je da je unatoč dogovoru nogometnih klubova "Ludogorec" i "Dinamo" o recipročnom neprihvaćanju gostujućih navijača na dvjema utakmicama 2. pretkola nogometne UEFA Lige prvaka, 59 navijača "Dinama" ipak bilo na utakmici u Razgradu.

Ulaznice su nabavili preko bugarskog državljanina, a prema informacijama bugarske policije na putu prema Razgradu policija im je oduzela pirotehnička sredstva. Hrvatski navijači bili su smješteni na sredinu potpuno ispražnjene sjeverne tribine, pod paskom bugarske policije.

Uz uobičajene psovke prema dužnosnicima HNS-a i Dinama te nekima od njihovih supruga, navijači su se pokušali spustiti bliže golu vratara Dinama što je spriječila bugarska policija. Pri kraju utakmice tijelima su formirali slovo U, simbol profašističke države NDH, priopćeno je.

U sklopu međusobne suradnje hrvatske i bugarske policije, u Bugarskoj je boravilo i šest hrvatskih policajaca, čiji je boravak financirao HNS.

HHO će u sklopu projekta "Izravna prevencija navijačkog nasilja" sljedećih godinu dana pratiti sve međunarodne utakmice hrvatske reprezentacije, sve međunarodne utakmice Dinama, Hajduka, Osijeka i Slaven Belupa, a u domaćem prvenstvu pratit će Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeku.

(Hina) xpp/xagrb yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙