FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HT kreće s mobilnim plaćanjem na NFC tehnologiji

Autor: tmis
ZAGREB, 19. srpnja 2012. (Hina) - Hrvatski telekom (HT) predstavio je danas pilot projekt mobilnog plaćanja temeljenog na NFC tehnologiji u sklopu kojeg se korisnicima na maloprodajnim mjestima omogućava plaćanje manjih iznosa putem mobilnog telefona ili tzv. mikroplaćanje.

Projekt će, po riječima članice Uprave HT-a i glavne operativne direktorice za poslovne korisnike Irene Jolić Šimović, testirati do kraja listopada ove godine, a komercijalno tu uslugu planiraju ponuditi iduće godine.

Objasnila je da je cijeli koncept mobilnog plaćanja jednostavan i siguran, jer na tom principu radi i NFC (Near Field Communication) beskontaktna i kratkodomentna tehnologija prijenosa podataka. Pogodna za aplikacije visokog stupnja sigurnosti poput plaćanja te korištenja, skupljanja nagradnih bodova i sličnog, NFC je inovativna tehnologija u kojem HT vidi veliki potencijal, kazala je Jolić Šimović.

Mobilno plaćanje manjih iznosa u trgovinama, kafićima, restoranima i drugim objektima moguće je tako da će korisnici na svoj mobilni telefon zaljepiti NFC naljepnicu i onda ju prisloniti na čitač na novim generacijama POS uređaja koje će HT kao i naljepnice dijeliti zainteresiranim prodajnim mjestima odnosno korisnicima.

U vezi toga vode pregovore s bankama i raznolikim prodajnim mjestima, a nakon prve faze usluge s mikroplaćanjem ili malih iznosa koji će teretiti korisnički telefonski račun, u planu je da to prošire i na veće iznose te na kreditne i debitne kartice.

Kazavši da HT u mobilnom plaćanju, slično drugim telekomima u svijetu i brojnim analitičarima, vidi budućnost, Jolić Šimović je iznijela i procjene istraživačke kuće Gartner da će se sadašnja brojka od 212,2 milijuna ljudi u svijetu koji koriste mobilno plaćanje za tri do četiri godine udvostručiti.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙