FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mianmar odao počast ocu Suu Kyi

Autor: mhaj
RANGUN , 19. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Mianmar je u četvrtak odao počast ocu oporbene čelnice Aung San Suu Kyi i još osmorici ubijenih tijekom borbe za neovisnost, na svečanosti koja je još jedan dokaz promjena u toj zemlji.

Potpredsjednik Sai Mauk Kham je na svečanosti odao počast generalu Aung Sanu i njegovim suborcima ubijenim 19. srpnja 1947. nekoliko mjeseci prije nego što je Velika Bitanija i službeno odobrila neovisnost zemlje.

Prisutnost jednog visokog državnog dužnosnika na svečanosti u Mauzoleju mučenika u bivšem glavnom gradu također znači promjenu s obzirom na to da je tijekom ranijih obilježavanja ovog događaja, u potpunoj diskreciji, obično sudjelovao samo gradonačelnik Ranguna.

Događaj je izravno prenosila i državna televizija, što je još jedan znak promjena u zemlji u kojoj je na vlasti do ožujka 2011. bila vojna hunta. Vlada koju vodi predsjednik Thein Sein oslobodila je nekoliko stotina političkih zatvorenika i dopustila Suu Kyi da se vrati u središte političkog života zemlje. Nakon svečanosti, Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade položila je cvijeće u mauzoleju.

(Hina) xmh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙