FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOO o ravnopravnosti žena u sportu

Autor: rsal
ZAGREB, 18. srpnja 2012. (Hina) - Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), Zlatko Mateša i Josip Čop, sastali su se danas s predsjednicom Komisije HOO-a za žene u sportu i članicom Vijeća HOO-a Moranom Paliković Gruden, a tema razgovora bila je ravnopravnost žena u sportu, koju snažno potiče i Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Postotak žena u upravljačkim strukturama nacionalnih olimpijskih odbora, sportskih federacija i drugih sportskih organizacija je i dalje zanemariv, iako se stalno povećava broj žena koje se bave tjelesnim aktivnostima. Cilj MOO-a je zato povećati postotak žena na upravljačkim pozicijama navedenih organizacija na 20 posto, a u Vijeću HOO-a već sada je 20 posto članova čine žene, čime je HOO ispunio taj cilj.

Veseli i činjenica da će od 108 natjecatelja koji će braniti hrvatske boje na Olimpijskim igrama u Londonu njih 44 biti sportašice. Na OI Peking 2008. su svega 19 posto hrvatske olimpijske momčadi činile žene.

Komisija HOO-a za žene u sportu učinila je veliki iskorak svojim programskim radom usmjerenim ka Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova. Tako je u strateškom okviru za provedbu politike ravnopravnosti spolova za razdoblje od 2011. do 2015. kao jedna od ključnih mjera određeno i unapređenje položaja žena u sportu. Predviđa se, u skladu s ciljevima MOO-a, povećanje udjela žena u upravljačkim strukturama sportskih saveza i drugih sportskih organizacija, a preispitat će se i postojeći zakonodavni okvir i unaprijediti modeli praćenja statističkih podataka o položaju žena u sportu, te sportašicama osigurati jednaka dostupnost sportske infrastrukture, stoji u priopćenju iz HOO-a.

(Hina) xpp yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙