FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grad Split žurno pozajmljuje Hajduku 7,2 milijuna kuna

Autor: pgas
SPLIT, 18. srpnja 2012. (Hina) - Splitsko Gradsko vijeće današnjoj kasnoj poslijepodnevnoj sjednici, koja je uslijedila nakon prethodne redovite sjednice, odlučilo je osigurati žurnu pozajmicu nogometnom klubu Hajduk od 7.2 miljuna kako bi se spasilo taj klub od suspenzije i daljnjeg neigranja utakmica.

Ova odluka je donesena u sklopu jedine točke dnevnog reda kojom se prihvaća prijedlog izmjena i dopuna proračuna grada Splita za 2012. godinu sa projekcijom za 2013. i 2014. godinu, a za što je glasovalo svih 16 nazočnih od 25 vijećnika koliko ih ukupno broji gradsko vijeće.

Prije glasovanja za ovakvu odluku gradonačelnik Kerum je objasnio kako je ova nova sjednica gradskog vijeća morala biti žurno sazvana jer je stanje u Hajduku "alarmantno", budući je od Zagrebačke banke došao dopis da ne mogu dati kredit Hajduku od 60 milijuna kuna za koji je Gradsko vijeće početkom lipnja na tematskoj sjednici odlučilo dati jamstvo.

"Hajduku sutra stiže plaćanje 2,7 milijuna kuna obveza poreznoj upravi a osim toga, ukoliko ne plati Nogometnom klubu Šibenik 4,5 milijuna kuna duga iz "slučaja Rukavina" Hajduku se neće skinuti suspenzija i omogućiti igranje utakmica. Budući da od ranije planiranog kredita 60 milijuna kuna nema ništa, Hajduk zbog nelikvidnosti ne bi mogao funkcionirati jer mu pristiže plaćanje obveza, Grad Split kao većinski vlasnik mora pomoći klubu i spasiti ga", rekao je Kerum.

Kerum je priznao kako trenutačno Grad Split na računu "nema ni kune" ali da će se on osobno pobrinuti da se žurno namakne 7,2 milijuna kuna za pozajmicu Hajuku.

"Ja stojim iza toga i pronaći ću te novce, najvažnije je da se Hajduka ne suspendira i da može nastaviti igrati utakmice", poručio je Kerum.

Vijećnica HDZ-a Sanja Bilač, je istaknula kako i njena stranka želi pomoći Hajduku glasovanjem za pozajmicu od 7,2 milijuna kuna klubu što je i učinila,, ali je zamjerila Kerumu da od svega pravi cirkus kako bi sebe prikazao spasiteljem Hajduka.

Šest vijećnika SDP i HNS-a, koji su demonostrativno napustili današnju raniju sjednicu Gradskog vijeća, su za vrijeme održavanja novosazvane sjednice došli u zgradu Banovine i stajali u hodniku, ali nisu htjeli nazočiti sjednici Gradskog vijeća na kojoj je odlučivano o žurnom zajmu Hajduku.

SDP-ov vijećnik Marin Jurjević je potvrdio da su vijećnici SDP i HNS dobili poziv za novu sjednicu Gradskog vijeća ali joj nisu željeli nazočiti iz principijelnih razloga.

"HDZ stalno optužuje nas da smo u koaliciji sa Kerumom, a evo danas su HDZ-ovi vijećnici, umjesto da kao i mi napuste sjednicu i sruše kvorum, ostali na sjednici Gradskog vijeća i glasovali su za Kerumov prijedlog o pozajmici Hajduku", kazao je Jurjević."Ovo danas je sumrak demokracije u Splitu i nasilje nad poslovnikom o radu Gradskog vijeća. Ovo je kolaps grada Splita i karikatura gradskog vijeća", dodao je Jurjević.

U polusatnoj stanci između dvije sjednice Gradskog vijeća gradonačelnik Kerum se u izjavi za novinare ponovno obrušio na Jaku Andabaka optužujući ga, da iako nije većinski vlasnik Hajduka želi vladati tim klubom, a gradonačelnik je navodno danas s Poljuda potjerao Marina Brbića kojeg je Nadzorni odbor Hajduka predložio za predsjednika kluba.

"Andabaku sam nazvao telefonom i rekao mu da se ponaša nekorektno.Priznajem da sam danas bio na Poljudu, ali nisam protjerao Brbića. Pozdravio sam se s njim, ali mi je bilo nelogično što sam ga zatekao u sjedištu Hajduka, iako još nije dobio suglasnost Gradskog vijeća za dužnost predsjednika kluba", kazao je Kerum, na čiji je zahtjev danas s prvoodržane sjednice gradskog vijeća skinuta točka dnevnog reda posvećena davanju suglasnosti za Brbićevo imenovanje na dužnost predsjednika Hajduka.

Prije izvanredne završena je cjelodnevna redovita sjednica Gradskog vijeća na kojoj je prihvaćena odluka da se spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu izgradi preko puta Pazara, blizu Rive, a ne na samoj Rivi kako je ranije bilo odlučeno. Predsjednik povjerenstva za imenovanje ulica, trgova i spomenika u Splitu Zoran Jaramaz je objasnio kako je do promjene ove lokacije došlo jer se na novoj lokaciji može graditi "grandiozniji i monumentalniji" spomenik Tuđmanu. Na toj prvoj današnjoj sjednici također je podrškom većine zastupnika prošlo i izvješće o izvršenju gradskog proračuna za 2011. godinu. Po tom izvješću naplata proračunskih sredstava za 2011. godinu bila je 27,3 posto manja od planiranih 997 milijuna kuna, što znači da je uprihođeno 743 milijuna kuna, a kao o razlog tomu navedeni su gospodarska kriza i smanjenje investicija.

(Hina) xpgas yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙