FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: inflacija iznad 4 posto?

Autor: neba
ZAGREB, 16. srpnja 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o kretanju cijena na malo u lipnju, koje bi moglo pokazati da se inflacija, po prvi puta nakon više od tri godine, probila iznad razine od 4,0 posto.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje da su u lipnju potrošačke cijene u prosjeku porasle za 4,0 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kreću se u rasponu između 3,0 i 4,4 posto.

Od početka godine inflacijski pritisci neprestano rastu. U siječnju su cijene na malo porasle 1,2 posto na godišnjoj razini, da bi u svibnju skočile za 3,9 posto, što je bila najviša razina inflacije od travnja 2009. godine. Dosegne li u lipnju 4,0 posto, bila bi to najviša inflacija od veljače 2009. godine.

„Na mjesečnoj razini očekujemo da će cijene pratiti uobičajene sezonske utjecaje, pa je tako moguć rast cijena usluga i dobara povezanih s turizmom, dok bi pad cijena naftnih derivata mogao ublažiti pritiske na mjesečni rast cijena“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Na rast cijena na malo na godišnjoj razini najviše, pak, utječe povećanje cijena električne energije i plina, te stope PDV-a.

„Povećanje stope PDV-a te poskupljenje električne energije i plina bit će do kraja godine vidljivo u godišnjim stopama rasta potrošačkih cijena“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙