FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se pad potrošnje treći mjesec zaredom

Autor: neba
ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas prvu procjenu prometa u trgovini na malo u svibnju, a premda se očekuje njezin pad treći mjesec zaredom, mogao bi biti manji nego u travnju.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuje pad potrošnje u svibnju u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3,9 posto. Svi anketirani očekuju pad, i to u rasponu od 2,5 do 5,0 posto.

Premda oštar, bio bi to manji pad nego u travnju, kada je promet u trgovini na malo potonuo 7,3 posto, što je bio njegov najveći pad od travnja 2010. godine.

Posljedica je to slabosti tržišta rada, stagnacije plaća i nesigurnosti potrošača.

„Niži raspoloživi dohodak, niska zaposlenost, visoki potrošački pesimizam, nepovoljna očekivanja i neizvjesnost ostvarivanja budućih dohodaka čimbenici su koji posljednjih godina opterećuju osobnu potrošnju i negativno pridonose prometu u trgovini na malo“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Nedavne porezne promjene također ne pridonose jačanju potrošnje.

„U svibnju očekujemo pad potrošnje ponajviše zbog daljnjeg pada prodaje automobila nakon ukidanja olakšica na njihovu kupnju te povećanja PDV-a. Na sceni su također nepovoljni fundamenti u smislu visoke nezaposlenosti, pada realnog raspoloživog dohotka te daljnjeg razduživanja stanovništva“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine, koji ističe da će na potrošnju nepovoljno utjecati i smanjenje diskrecijskog dohotka kućanstava, zbog povećanja cijena energenata.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙