FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Bevanda očekuje donacije za povratak izbjeglih Hrvata u RS

Autor: zkre
MOSTAR, 13. srpnja 2012. (Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je očekivanje da će donatori koji su se u travnju ove godine obvezali uplatiti 300 milijuna eura za potporu povratku prognanika, ispuniti svoje obećanje i na taj način pomoći i velikom broju prognanih Hrvata s područja Republike Srpske koji su se prijavili za povratak.

Bevanda je u razgovoru s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom i ministrom za izbjeglice Republike Srpske Davorom Čordašem istaknuo da je za povratak potrebno osigurati financijsku potporu budući da je proteklo jako puno vremena otkako su ljudi prognani. U tome procesu jako značajnom ocijenio je i ulogu predstavnika crkava i vjerskih zajednica.

"Moramo imati poseban senzibilitet prema svim vjerama, prema ljudima koji su, kao biskup Komarica, ostali tu u najtežem razdoblju", rekao je Bevanda.

Biskup Komarica istaknuo je da se više od 800 hrvatskih obitelji prijavilo za povratak na područje Republike Srpske, a najviše u Posavinu. Pri tome je ocijenio iznimno značajnim zanimanje i potporu za povratak Hrvata na to područje.

Po podacima koje je iznio ministar Čordaš, vlasti u BiH očekuju da će od oko 300 milijuna eura donatorskih sredstava dobiti oko 80 kako bi se omogućio povratak više od 50.000 prognanih ili raseljenih obitelji.

Potkraj travnja u Sarajevu je održana donatorska konferencija na kojoj su se brojni međunarodni donatori te vlade zemalja u regiji obvezali trajno riješiti problem velikog broja prognanih osoba.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙