FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Duma usvojila zakon o nevladinim organizacijama

Autor: kgab
ZAGREB/MOSKVA, 13. srpnja 2012. (Hina) - Donji dom ruskog parlamenta usvojio je u petak prijedlog zakona o statusu "stranog agenta" za nevladine organizacije koje se financiraju novcem iz inozemstva i koje se bave politikom, javljaju ruski mediji.

Taj kontroverzni prijedlog zakona, koji su osudile i Europska unija i SAD, a koji će, kako aktivisti strahuju, Kremlj primijeniti kako bi se obračunao sa svojim kritičarima, usvojen je u Dumi s 374 glasa za, tri protiv i jednim suzdržanim.

Ovo je bilo treće i završno glasovanje o ovom prijedlogu zakonu, za čije su kršenje predviđene visoke novčane kazne ili kazne zatvora.

Neprofitne organizacije koje će potpadati pod ovaj zakon bit će stavljene na popis "stranih agenata" što znači da će se od nevladine organizacije tražiti da stavi etiketu stranog agenta na sve materijale koje će objaviti, među kojima i materijale za medije.

Osim toga, morat će izvijestiti ministarstvo pravosuđa o bilo kakvoj transakciji stranog novca većoj od 200.000 rubalja.

Ruski zastupnici u petak su usvojili još jedan kontroverzni prijedlog zakona kojim se kriminalizira kleveta i za to predviđa novčana kaznu od najviše pet milijuna rubalja (oko 125.000 eura).

Očekuje se da će oba prijedloga zakona usvojiti i gornji dom parlamenta, nakon čega ih treba potpisati predsjednik Vladimir Putin.

Analitičari smatraju da se na ovaj način stvara zakonski okvir za gušenje oporbe koji će naštetiti ugledu mnogih skupina za ljudska prava koje djeluju u Rusiji.

(Hina) xkga ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙