FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština prihvatila izmjene zagrebačkog GUP-a

Autor: agrb
ZAGREB, 12. srpnja 2012. (Hina) - Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je danas jednoglasno izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba.

Skupština će zatražiti od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da za iduću sjednicu podnese prijedloge odluka o izradi ciljanih izmjena i dopuna svih provedbenih dokumenata prostornog uređenja u koje se interveniralo ispravcima, a koji su utvrđeni u mišljenju Ministarstvu zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva, te u nalazu o postupanju urbanističke inspekcije u vezi s ispravcima odluka o donošenju prostornih planova koji su objavljeni u službenom glasniku grada Zagreba.

Zvane Brumnić (SDP) rekao je da je Gradska skupština napravila velik posao da GUP Grada Zagreba dovede u zakonske i razumne okvire.

"Nitko u ovoj zemlji i gradu ne smije biti iznad zakona na štetu građana", rekao je napomenuvši da skupština nikada nije bila protiv gradnje i projekata kao što joj se pokušava imputirati.

"Nikada nismo odbili projekt koji je bio kvalitetan, a prihvatit ćemo svaki prijedlog koji je sukladan zakonu i propisima", ustvrdio je Brumnić.

Danira Bilić iz HDZ-a smatra izmjene prihvatljive svima, no žali što ranije nije imenovana radna skupina nezavisnih stručnjaka s obzirom na složenost materije i važnost prostornih planova.

Jurica Meić (SDP) kaže kako su se pravila igre dosad mogla opisati terminima 'iznimka' i 'ispravka', na što je skupština potrošila zadnje tri godine rada. Koristi od tih iznimaka i ispravaka nije imala većina zastupnika nit građana nego određeni pojedinci i tvrtke, istaknuo je.

Izrazio je nadu da oni koji su se time okoristili neće biti zaboravljeni, te da će, s obzirom da postoji pregled svih lokacijskih i građevinskih dozvola, nadležne institucije i javnost vidjeti o kome se radi jer se samo tako može "vratiti pravna sigurnost".

Nenad Matić (HSS) smatra nedopustivim da nitko iz Zagrebačkog holdinga ne sluša raspravu o GUP-u, te da treba pripaziti ne bi li se ponovno provukli štetni amandmani.

Skupština je prihvatila prijedlog odluka o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora, o mjestima za trgovinu na malo izvan prodavaonica i tržnica i mjestima za ugostiteljsku djelatnost izvan tržnica koje se obavljaju u kioscima, o pružanju javne usluge čišćenja septičkih i sabirnih jama, o popisu pravnih osoba od posebnog interesa za Grad Zagreb te izvješće o preraspodjelama sredstava planiranih u proračunu za 2012.

Sjednica se nastavlja raspravom o rebalansu proračuna.

(Hina) xagrb/xsmar ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙