FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistanke prosvjedovale, tražeći veća prava

Autor: bcav
KABUL, 11. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Stotinjak žena i šačica muškaraca prosvjedovalo je u srijedu na ulicama Kabula, pozivajući vlasti da učine više u pogledu zaštite prava žena, nakon što je javno smaknuće jedne mlade žene izazvalo međunarodnu osudu.

Majke s malom djecom i školarke u uniformama izvikivale su "Smrt ljudima koji su ubili našu sestru!".

Reuters je prije nekoliko dana došao u posjed video snimke na kojoj je, na oduševljenje nazočne skupine muškaraca, 22-godišnja žena izrešetana mecima u mjestu udaljenom samo sat vožnje od Kabula.

Dužnosnici u Kabulu optužili su talibane za ubojstvo djevojke Nadžibe, optužene za preljub, prošlog mjeseca u selu u provinciji Parvan.

Afganistanke su se nakon svrgavanja talibanskog režima uspjele izboriti za povrat svojih temeljnih prava na školovanje, glasovanje i rad, ali domaća i strana javnost strahuje da bi vlada u Kabulu mogla ta prava zamijeniti za mir u političkoj "trgovini" s talibanima.

Prema podacima aktivista, nasilje protiv žena u porastu je u Afganistanu, a pripisuju ga nezainteresiranosti dijela vlade predsjednika Hamida Karzaija za ženska prava.

(Hina) xbcav ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙