FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojvodina: DSHV sačuvao pozicije, u tijela nove vlade neće ulaziti

Autor: jsta
SUBOTICA, 11. srpnja 2012. (Hina) - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) uspio je sačuvati najveći dio pozicija koje je imao i prije svibanjskih izbora - jedno zastupničko mjesto u Skupštini Srbije i Vojvodine te nekoliko vijećničkih mandata u skupštinama Subotice, Sombora i Srijemske Mitrovice, a po prvi put bi mogao imati i vijećnika u skupštini Novog Sada, prenose u srijedu mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

"Premda je naš koalicijski partner, Demokratska stranka Borisa Tadića, izgubila vlast i prešla u oporbu uspjeli smo sačuvati pozicije koje nam jamče opstojnost na političkoj sceni Srbije", izjavio je za program na hrvatskom Radio televizije Vojvodine predsjednik DSHV-a Petar Kuntić.

On navodi da će i u sljedeće četiri godine biti zastupnik u Skupštini Srbije, dok je to mjesto u parlamentu Vojvodine pripalo dopredsjedniku DSHV-a iz Sombora Mati Matariću.

DSHV će imati i dva predstavnika u tijelima vojvođanske vlade, u tajništvima za nacionalne manjine i za poljoprivredu, a zadržao je visoke pozicije u vlasti Subotice i Sombora. Za dogradonačelnika Subotice u utorak je izabran Blaško Stantić, član DSHV-a, a sačuvano je i mjesto u gradskoj vladi Sombora. Za sada još uvijek traju pregovori između DSHV-a i gradonačelnika o mjestu u skupštini Novog Sada.

Predsjednik DSHV je izjavio i da će ta stranka odbiti ući u srbijansku vladu odnosno njezina tijela. "Po našim informacijama predstavnicima nacionalnih manjina bit će ponuđeno uključivanje u rad vlade, no mi ćemo takvu ponudu odbiti", izjavio je Petar Kuntić.

Novu srbijansku vladu poslije dva mjeseca pregovora sastavili su Srpska napredna stranka (SNS), koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) i Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića.

DSHV je jedina parlamentarna stranka hrvatske manjine u Srbiji i Vojvodini.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙