FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Posustajanje uvoza podiglo kineski trgovinski višak u lipnju

Autor: mpuk
PEKING, 10. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Kineski trgovinski višak povećao se u lipnju zbog neočekivano oštrog pada potražnje za uvozom, što je dodatno potpirilo zabrinutost zbog usporavanja drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.

Trgovinski višak dosegnuo je u lipnju 31,73 milijarde dolara, što je 42,9 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavila je carinska uprava.

Izvoz je pritom porastao 11,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, na 180,21 milijarde dolara dok je uvoz povećan samo 6,3 posto, na 148,48 milijarde dolara, pokazuju vladini podaci.

"Izvoz je zabilježio slabi rast ali je uvoz rastao još znatno sporije zbog pada domaće potražnje uslijed usporavanja kineskog gospodarstva", kazao je novinarima glasnogovornik carine Zheng Yuesheng novinarima.

U odnosu na prethodni mjesec izvoz je u lipnju pao za 0,5 posto, a uvoz za 8,9 posto.

"Ukupni podaci pokazuju da domaća ulaganja i globalni rast usporavaju", zaključio je Alaistair Chan, ekonomist iz tvrtke Moody's Analytics.

Kineski vođe već poduzimaju mjere kako bi oživjeli rast, te su od početka lipnja podigli kamatne stope već u dva navrata. Najnoviji trgovinski podaci potaknuli su očekivanja novih mjera u idućih nekoliko mjeseci.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙