FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljen prijedlog za međunarodnu nagradu "Nikola Tesla"

Autor: pgas
SPLIT, 9. srpnja 2012. (Hina) - Na konferenciji za novinare održanoj danas u splitskome Zavodu za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) objavljen je prijedlog za dodjelu međunarodne nagrade "Nikola Tesla" iduće godine, kada se bude obilježavala 70. godišnjica smrti toga velikog znanstvenika.

"Planirano je da se međunarodna nagrada 'Nikola Tesla' dodijeli u Zagrebu 2013. neposredno nakon što Hrvatska postane punopravna članica Europske unije", rekao je akademik Davorin Rudolf, dodajući da je Tesla, podrijetlom s naših područja, dao golem doprinos svjetskoj znanosti.

Akademik Rudolf najavio je da će se u petak, 13. srpnja, u Splitu održati konferencija na kojoj će se raspravljati o nagradi "Nikola Tesla", a na njoj će, kako je rekao, sudjelovati predstavnici UNESCO-a, članovi Rimskog kluba, nobelovci te predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti Ivo Šlaus.

Skup na kojem će se u petak raspravljati o nagradi "Nikola Tesla", kako je objašnjeno, nosi naziv "Globalni okrugli stol Croatia 2012. Split", a organizira ga središnjica Globalnog okruglog stola iz Bruxellesa i Zaklada "40" iz Pariza.

Riječ je o događajima u Splitu koji su dio zamisli 'inicijativa Tesla', u sklopu kojih će sutra na splitskom Ekonomskom fakultetu početi i prva međunarodna konferencija o društvenoj transformaciji s temom je li energija novac budućnosti, a na njoj će se raspravljati o svjetskome monetarnom sustavu i tehnologijama vezanim uz tzv. energetski novac, rekao je tajnik Globalnog okruglog stola za Hrvatsku Ivo Grgat.

Predsjednik Globalnog okruglog stola sa sjedištem u Bruxellesu dr. Gilbert Fayl najavio je kako će na sastanku u Splitu u petak raspravljati o kriterijima na temelju kojih će se dodijeliti nagrada "Nikola Tesla".

"Glavni kriterij bit će doprinos čovječanstvu kao cjelini, a uzimat će se u obzir i kriteriji humanosti te potreba rješavanja ključnih svjetskih problema današnjice", rekao je Fayl objašnjavajući prijedlog o nagradi "Nikola Tesla". Istaknuo je kako je Split izabran za domaćina tog skupa zato što je to grad kulture i različitih utjecaja.

Doprinos Nikole Tesle svjetskoj znanosti nije dovoljno shvaćen za njegova života te je utemeljitelj Zaklade '40' iz Pariza Hares Youssef, nadahnut Teslom, potaknuo skup na kojem bi se raspravljalo o nagradi koja bi nosila njegovo ime, objasnio je Fayl.

Podsjetio je kako Globalni okrugli stol godinama djeluje u Bruxellesu, a svojim aktivnostima želi pomoći "onima koji donose odluke da se uvažavaju dostignuća zaslužnih za razvoj čovječanstva".

Dekan splitskog Ekonomskog fakulteta Željko Garača rekao je kako je počašćen što će se na tom fakultetu održati prva međunarodna konferencija o društvenoj transformaciji, koja je dio "inicijative Tesla".

"Na toj će konferenciji eminentni znanstvenici raspravljati o izgradnji alternativnoga monetarnog sustava jer smo svi svjesni da je svjetska financijska kriza dobrim dijelom uvjetovana problemima u monetarnim sustavima koji danas funkcioniraju na globalnoj razini", rekao je Željko Garača.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙