FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak 9. srpnja

Autor: kgab
ZAGREB, 8. srpnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak, 9. srpnja.

BEČ - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak će boraviti u Beču, na poziv austrijskog predsjednika Heinza Fishera koji će u nazočnosti svog hrvatskog kolege staviti potpis na hrvatski Ugovor o pristupanju EU-u, čime se završava ratifikacijski proces u Austriji. Predsjednik Fischer potpisat će ratifikacijski dokument kojim se potvrđuje odluka austrijskog parlamenta o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora. Austrijski parlament u srijedu je ratificirao je Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u nazočnosti potpredsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke. Dvojica će predsjednika prigodom svog susreta također razgovarati o bilateralnoj suradnji Hrvatske i Austrije.

DEN HAAG - Haaško tužiteljstvo izvest će pred Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) svoga prvog svjedoka na suđenju bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH. Svjedočit će Elvedin Pašić, žrtva koja će opisati zločine na području općine Grabovica tijekom 1992. godine.

DAMASK - Izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju, Kofi Annan, posjetit će Damask gdje će razgovarati sa sirijskim dužnosnicima o svom planu okončanja krize. Annan je u subotnjem intervjuu za francuski Le Monde, priznao da nije uspio u svojoj dosadašnjoj misiji te dodao kako je od Iranaca zatražio da se pridruže raspravi o rješavanju sirijske krize. Intervju je objavljen dan nakon završetka konferencije Prijatelja Sirije održane u Parizu, u kojoj je sudjelovalo više od 100 arapskih i zapadnih zemalja. Njihovi su predstavnici od UN-ova Vijeća sigurnosti zatražili usvajanje obvezujuće rezolucije koja će sadržavati i prijetnju Damasku sankcijama.

Dežurni urednici:

Noć: Davorin Dukić

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Damir Hainski

Navečer: Darko Vlahović

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙