FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka želi promijeniti politiku primanja pomoći, ne i uvjete

Autor: vmrs
ATENA, 6. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Grčka neće tražiti promjene u ukupnim ciljevima financijske pomoći, ali nada se da će pregovorima moći modificirati mjere koje je sprečavaju da te ciljeve postigne, rekao je u petak premijer Antonis Samaras.

U prvome političkom govoru od stupanja na dužnost premijera, Samaras je predstavio vladine prioritete, a u nedjelju će biti glasanje o povjerenju u parlamentu. Samaras je rekao da mu nije cilj tražiti promjene ciljeva iz međunarodnog paketa pomoći vrijednog 130 milijarda eura, nego u oštrim mjerama štednja koje onemogućuju ostvarenje tih ciljeva.

Samaras je rekao da će Grčka ispuniti ciljeve koje su postavili međunarodni kreditori, ali da joj treba više vremena i promjena politike koja fiskalnu situaciju čini lošijom i sprečava povratak ekonomskog rasta.

Najavio je da će preokrenuti smjer grčkoga gospodarstva pogođenog recesijom, ubrzati privatizacije, provesti poreznu i birokratsku reformu koje će zemlju učiniti privlačnom za ulagače.

"Ne želimo promijeniti ciljeve", rekao je pred parlamentom. "Promijeniti se mora ono što nas onemogućuje u ostvarivanju ciljeva. Mi se želimo boriti protiv recesije".

Neposredno nakon imenovanja premijerom Samaras nekoliko dana nije radio jer je bio na operaciji oka. U petak je priznao da Grčka još nije ostvarila ciljeve predviđene u programu financijske pomoći, ali obećao je da će učiniti sve da zemlju zadrži u eurozoni.

Pozvao je strane političare da prestanu javno govoriti da će se Grčka morati vratiti drahmi. "To može potkopati naše napore.. To mora prestati", rekao je.

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙