FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 7. do ponedjeljka 9. srpnja

Autor: kgab
ZAGREB, 6. srpnja 2012. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 7. do ponedjeljka 9. srpnja.

SUBOTA, 7. srpnja

-----------------

DUBROVNIK - Drugi i završni dan 7. Croatia Summita. Glavna tema skupa je izgradnja države i snaga preobrazbe društva koju sa sobom nose izgledi za članstvo u EU-u. Uz hrvatski državni vrh, predsjednika Ivu Josipovića, premijera Zorana Milanovića i ministricu vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić, na summitu između ostalih sudjeluju i albanski premijer Sali Beriša, premijer Kosova Hashim Thaci, mađarski premijer Viktor Orban, poljski premijer Donald Tusk, bugarski premijer Bojko Borisov, crnogorski premijer Igor Lukšić, rumunjski premijer Victor Ponta, slovački premijer Robert Fico te glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Ova godišnja međunarodna konferencija za jugoistočnu Europu, koja redovno okuplja šefove vlada zemalja iz regije, Europske unije i SAD-a, u Dubrovniku se održava od 2006. godine.

LIBIJA - Libijci će u subotu izaći na opće izbore, prvi put nakon 40 godina diktature Moamera Gadafija, ubijenog tijekom prošlogodišnje pobune. Libijci će birati 200 članova skupštine koja bi trebala izabrati novu vladu i imenovati povjerenstvo stručnjaka za rad na Ustavu o kojem će se građani potom izjasniti na referendumu.

NEDJELJA, 8. srpnja

-------------------

REIMS, Francuska - Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel nazočit će proslavama 50. godišnjice francusko-njemačke pomirbe.

TOKIO - Američka državna tajnica Hillary Clinton sastat će se s japanskim ministrom vanjskih poslova Koichirom Gembom.

TOKIO - Međunarodna konferencija o afganistanskom razvoju i financijskoj pomoći. Ova donatorska konferencija u Tokiju ima dva cilja: potvrditi partnerstvo međunarodne zajednice i Afganistana nakon 2014. godine te definirati dugoročnu razvojnu strategiju za Afganistan.

PONEDJELJAK, 9. srpnja

----------------------

BEČ - Na poziv austrijskog predsjednika Heinza Fischera, hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će u ponedjeljak u posjetu Austriji. Fischer će u nazočnosti Josipovića potpisati ratifikacijski dokument kojim se potvrđuje odluka austrijskog parlamenta o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Prilikom susreta dvojica predsjednika razgovorat će o bilateralnoj suradnji te će dati izjave predstavnicima medija. Austrijski parlament je u srijedu ratificirao je Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u nazočnosti potpredsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke.

DEN HAAG - Haaško tužiteljstvo izvest će pred Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) svoga prvog svjedoka na suđenju bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću optuženom za genocid u BiH. Svjedočit će Elvedin Pašić, žrtva koja će opisati zločine na području općine Grabovice tijekom 1992. godine.

PARIZ - Francuski predsjednik Francois Hollande trebao bi razgovarati s predstavnicima najvećih sindikata u zemlji.

(Hina) xkga ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙