FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenja za Lovas posljednje u seriji suđenja u Srbiji

Autor: ssai
BEOGRAD, 26. lipnja 2012. (Hina) - Izricanjem presude četrnaestorici optuženih za ratne zločine nad civilinim stanovništvom u Lovasu u listopada 1991. godine, u ponedjeljak je završena serija suđenja u Srbiji za ratne zločine u Hrvatskoj, u kojima je tijekom proteklih godina u više predmeta pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu za ratne zločine osuđeno nekoliko desetina optuženih.

U ožujku 2009. godine osuđeno je 13 pripadnika nekadašnje "Teritorijalne obrane Vukovara" i paravojne postrojbe "Leva Supoderica" zbog ratnog zločina na Ovčari nad najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, na kazne od pet do 20 godina zatvora, dok je ostalih pet optuženih dobilo oslobađajuće presude.

Za sudjelovanje u istom zločinu osuđen je u odvojenom postupku na 20 godina i bivši pripadnik TO Vukovara Damir Sireta, kome je potom vijeće za ratne zločine prizivnog suda u Beogradu smanjilo kaznu sa 20 na 15 godina zatvora

U svibnju 2009. osuđen je Boro Trbojević (50) na deset godina zatvora zbog zločina nad hrvatskim civilima u općini Grubišnom Polju u Hrvatskoj tijekom 1991. godine, dok su u ožujku 2010. godine osuđeni Pane Bulat na 15, i Rade Vranešević na 12 godina, zbog ubojstva šestero hrvatskih civila u hrvatskome mjestu Banskom Kovačevcu u ožujku 1992. godine.

Vijeće za ratne zločine višeg suda u Beogradu u lipnju 2010. osudilo je za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u Medku 1991. godine. na trogodišnje zatvorske kazne Milorada Lazića (45) i Nikolu Konjevića (56), Mirko Marunić (42) osuđen je na dvije godine zatvora, dok je Perica Đaković (42) oslobođen optužbi jer, kako je objašnjeno, u postupku nije dokazano da je kriv za djelo za koje je otužen.

Također u lipnju 2010. bivši pripadnik teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine Milan Španović osuđen je na pet godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i mučenje hrvatskih civila od listopada 1991. do kraja siječnja 1992. u zatvoru u Staroj Gradiški.

Sredinom studenog 2010. Darko Radivoj (41), pripadnik tadašnje milicije u sastavu Teritorijalne obrane (TO) Tenja, optužen da je 20. studenog 1991. godine ubio pripadnika 130. brigade HV-a Marjana Plateša, koji je bio ranjen, a potom zarobljen, osuđen je na desetogodišnju zatvorsku kaznu, nakon čega je vijeće za ratne zločine prizivnog suda u Beogradu preinačilo tu presudu, povisivši je na 12 godina.

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva - ubojstva peteročlane obitelji Rakić u Ličkom Osiku u listopadu 1991. godine, sredinom ožujka ove godine četvorica bivših pripadnika srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj osuđena su na po 12 godina zatvora.

U jednom od posljednjih suđenja, 19. lipnja 2012. osuđena su četvorica bivših pripadnika srpskih paravojnih postrojba, optuženih za ubojstvo najmanje šest civila nesrba, kao i za protuzakonita zatvaranja, povredu tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i neljudske postupke u Belom Manastiru u listopadu 1991., osudilo na zatvorske kazne u trajanju od 1,5 do 20 godina. Prvooptuženi Zoran Vukšić osuđen je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, drugooptuženi Slobodan Strigić dobio je 10 godina, trećeoptuženi Branko Hrnjak osuđen je na pet godina, dok je četvrti optuženi Velimir Bertić dobio 1,5 godina zatvora.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙