FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinci pristaju na Arafatovu ekshumaciju

Autor: mhaj
JERUZALEM, 4. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Nakon što su se pojavile nove sumnje o mogućem ubojstvu bivšega palestinskog predsjednika Jasera Arafata, koji je možda bio otrovan radioaktivnim polonijem, palestinske su vlasti u srijedu pristale na ekshumaciju njegova tijela.

Većina Arapa smatra da je za misterioznu bolest od koje je 2004. umro tada 75-godišnji Arafat odgovoran Izrael, no on se distancira od svake moguće povezanosti sa smrću čovjeka koji je Palestince godinama vodio kroz rat i mir u namjeri da im omogući život u samostalnoj Palestini.

Stručnjaci švicarskog instituta koji je pregledao i analizirao odjeću što ju je Arafatova udovica Suha ustupila katarskoj Al-Džaziri tvrde da su u njoj otkrili iznenađujuće visoku razinu polonija-210, supstancije kojom je ubijen bivši ruski špijun u Londonu 2006. No u službenim liječničkim izvješćima nije navedeno postojanje polonija.

"Željela bih da svijet sazna istinu o ubojstvu Jasera Arafata", rekla je 48-godišnja Suha Arafat za Al-Džaziru, ne optužujući nikoga izravno, no rekla je kako su i Izraelci i Amerikanci Arafata vidjeli kao prepreku miru.

Nagađanja o nepoštenoj igri i palestinskoj umiješanosti u nju već dugo obilježavaju frakcionaške sukobe među Palestincima. Informacije o potencijalnom Arafatovu ubojstvu i zadnja otkrića poklapaju se s ponovnim tenzijama unutar pokreta Fatah kojemu je sada na čelu Arafatov nasljednik, predsjednik Mahmud Abas, kao i napetosti između Fataha i Hamasa, islamističkog pokreta koji kontrolira Pojas Gaze.

Abasova administracija izvijestila je kako će odobriti zahtjev Suhe Arafat da se obavi autopsija posmrtnih ostataka njezina pokojnog supruga, no nije objavljen datum.

"Vlasti su, kao i obično, spremne u potpunosti surađivati i omogućiti istragu o pravim uzrocima koji su doveli do mučeništva i smrti bivšega predsjednika", rekao je Abasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.

Visoki član PLO-a Saeb Erekat za Reuters je rekao kako bi se ekshumacija mogla realizirati čim se dovrši dogovor s obitelji. "Smatram da je to pitanje dana, zapravo ne više od nekoliko dana. Tada ćemo stupiti u kontakt sa švicarskim stručnjacima ili bilo kojom ekipom stručnjaka koja će doći i ekshumirati tijelo."

(Hina) xmh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙