FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Monti: Summit EU-a je korak prema Europi kakvu želimo

Autor: mhaj
RIM , 3. srpnja 2012. (Hina/AFP) - Posljednji summit EU-a održan 28. i 29. lipnja u Bruxellesu predstavlja korak prema Europi kakvu želimo, rekao je u utorak predsjednik talijanske vlade Mario Monti.

"Kada danas pogledamo rezultate europskoga summita možemo reći kako smo napravili korak prema onakvoj Europi kakvu mi Talijani želimo, odsad okrenutoj prema napretku i puno stabilnijoj", rekao je.

Na summitu održanom prošli tjedan donesena je odluka prema kojoj ugrožene europske banke, konkretno talijanske i španjolske u aktualnoj fazi pregovora, mogu izravno posuđivati novac iz europskog stabilizacijskog mehanizma bez novog zaduživanja država.

Monti je u Bruxelles stigao s novom, provedenom reformom tržišta rada, a Francois Hollande s planom o snižavanju javnih troškova u Francuskoj.

"Europa ne može predstavljati isključivo niz pravila, sankcija ili kontrolnih procedura, već treba biti sinonim za pozitivnu integraciju", rekao je Monti, dodavši kako je zadovoljan ishodom summita. "U prošlosti je riječ gospodarski rast teško pronalazila svoje mjesto u dokumentima EU-a, a sada je 120 milijardi eura namijenjeno tvrtkama, mladima, ženama...", rekao je talijanski premijer, izrazivši zadovoljstvo što je riješen tabu euroobveznica o čemu se na summitu raspravljalo.

(Hina) xmh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙